Aktualno
StoryEditor

Stagnacija prihoda i pad dobiti BMW-a u trećem tromjesječju

08. Studeni 2017.

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je u utorak da je treće tromjesečje zaključio s dobiti i prihodima gotovo na razini prošle godine, najavljujući kontinuirana opsežna ulaganja u segmentu električnih i autonomnih vozila.

U razdoblju između srpnja i rujna neto dobit grupe iznosila je 1,8 milijardi eura, što znači da je smanjena za 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Operativna dobit pala je 3,2 posto, na 2,3 milijarde eura. Prihodi su se zadržali na prošlogodišnjoj razini i iznosili su 23,4 milijarde eura.

>>>BMW povlači milijun vozila u SAD-u zbog opasnosti od požara

Kompanija je u promatranom razdoblju neznatno povećala prodaju u segmentu brendova BMW, Mini i Rolls-Royce, za 1,2 posto, uz prodanih 590.415 automobila. U grupi sada očekuju da će ove godine "solidno" povećati operativnu dobit u odnosu na 2016. godinu, dok su ranije predviđali tek "blagi" rast.

Predviđaju također da će ove godine prodati ukupno više od 100.000 hibridnih i električnih vozila. Najavljuju daljnja opsežna ulaganja u istraživanje i nove modele u četvrtom tromjesečju. Izvršni direktor njemačkog diva Harald Kruger naglašava da grupa "značajno ulaže u vozila sutrašnjice".

Poput ostalih njemačkih proizvođača, i BMW pokušava uhvatiti korak s konkurencijom na područjima sofisticirane tehnologije, poput električnih i autonomnih vozila.

>>>VIDEO: BMW i3s imat će autonomiju od 280 km

Kruger tako navodi da namjeravaju uložiti 400 milijuna eura u povećanje broja zaposlenih u istraživačkom centru i u otvaranje središta za autonomna vozila u suradnji s partnerima, uključujući i proizvođača čipova Intel.

Upozoravaju ujedno da bi na prodaju moglo utjecati "politički nestabilno okruženje" u cijelom svijetu.

18. travanj 2024 18:58