Aktualno
StoryEditor

Stanford testira zapanjujuće uspješno ‘cjepivo‘ protiv tumora

03. Veljača 2018.

Ubrizgavanje manje količine dva imuno stimulativna sredstva direktno u tumore može uništiti sve tragove raka kod miševa, uključujući i neobrađene metastaze, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Stanford.

Metoda je primjenjiva za različite vrste tumora, uključujući i one nastale spontano, a znanstvenici vjeruju da lokalna primjena vrlo male količine sredstava može poslužiti kao brza i relativno jeftina terapija protiv raka koja neće izazvati štetne nuspojave koje se javljaju kod drugih vrsta liječenja.

Jedno stimulativno sredstvo već je odobreno za uporabu kod ljudi, dok je drugo u fazi testiranja u nekoliko nepovezanih kliničkih ispitivanja na bolesnicima s limfomom.

>>>Stopa preživljavanje od raka raste, ali samo u bogatim zemljama

Ronald Levy, jedan od autora studije, pionir je u području imunoterapije oboljelih od raka. Levy je laboratorijskim istraživanjem uspio razviti rituksimab, jedno od prvih monoklonskih antitijela odobrenih za uporabu kao tretman protiv raka.

Imunoterapija se oslanja na stimulaciju imunološkog sustava u tijelu. Druge terapije, kao što su CAR T-stanice koje nedavno odobrene za liječenje nekih tipova leukemije i limfoma, zahtijevaju uklanjanje imunih stanica pacijenta i zamjenu stanicama stvorenih genetskim inženjeringom koje napadaju tumorske stanice.

Ako klinička ispitivanja rezultiraju uspjehom, terapija bi mogla biti korisna i za liječenje drugih vrsta tumora.

Iako su mnogi pristupi uspješni, imaju svoje mane, od teških nuspojava do dugotrajne pripreme i dugog vremena dok se ne vidi uspjeh.

"Imuno stanice" kao što su T-stanice prepoznaju abnormalne proteine i napadaju tumor, međutim kako tumor raste, tako moraju osmisliti novi način kako spriječiti aktivnost T stanica.

Levijeva metoda aktivira specifične T stanice tumora injektiranjem mikrogramske količine dva sredstva izravno na mjesto tumora. Jedan od njih, kratki dio DNA CpG oligonukleotid, surađuje s obližnjim imunim stanicama pojačavajući ekspresiju aktiviranja receptora OX40 na površini T stanice.

>>>Đikić o lijeku za rak: Lijek ima svoje pozitivno lice i ne tako pozitivno naličje

S druge strane, protutijelo koje se veže na OX40 aktivira T-stanice kako bi napale stanice karcinoma. Budući da se ova dva sredstva ubrizgavaju direktno u tumor, samo T stanice koje su infiltrirane se aktiviraju.

Terapija se pokazala zapanjujuće uspješnom, ubrizgavanje sredstva u jedan tumor uzrokovalo je povlačenje ne samo tretiranog tumora, već i drugog neobrađenog. Ovom terapijom 87 od 90 miševa izliječeno je od raka. Iako se rak vratio u tri slučaja, tumori su nakon drugog tretmana ponovno uspješno izliječeni. Uspjehom je rezultiralo i liječenje drugih vrsta tumora kod miševa kao što su rak dojke, debelog crijeva i melanoma.

Kliničko ispitivanje vršit će se na 15 bolesnika s limfomom niskog stupnja. Levy smatra da ako klinička ispitivanja rezultiraju uspjehom, terapija bi mogla biti korisna i za liječenje drugih vrsta tumora.

>>>Lijek Keytruda uskoro bi mogao istrijebiti rak

Također, predviđa budućnost u kojoj će liječnici injektiranjem dva sredstva u solidne tumore prije kirurškog uklanjanja spriječiti remisiju zbog neotkrivenih metastaza ili zaostalih stanica raka.

Ovo istraživanje primjer je napora znanstvenika sa Stanforda čiji je cilj predvidjeti i spriječiti bolesti kod zdrave osobe, te precizno dijagnosticirati i liječiti bolesti u bolesnika.

26. travanj 2024 10:37