Aktualno
StoryEditor

Stanić: Iako mi je poslovanje raspršeno diljem Hrvatske i regije, ostao sam u Splitu

24. Svibanj 2019.

U sklopu foruma Lider invest u Splitu održan je i okrugli stol na temu stvaranje pozitivnog investicijskog okružja i financiranje ulaganja u Dalmaciji. Na okruglom stolu su sudjelovali Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastika, Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave Stanić Grupe i pročelnik Anđelko Katavić, upravni odjel za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, Splitsko-dalmatinska županija.

Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju navela je kako je HBOR u prošloj godini osigurao kreditne aktivnosti od 5,4 milijarde kuna, od čega je 2.2 milijarde otišlo na garancijske poslove i osiguranje izvoza.

- Od Zadra do Dubrovnika HBOR je plasirao oko 600 milijuna kuna ali je to otišlo u turizam, o čemu danas ne pričamo. Ali hoteljeri imaju od HBORa prednost jer imaju opciju dugog vraćanja kredita. No, nama nije u interesu koncentrirati poduzetnike u jednom sektoru. Razvoj bi trebao biti regionalno ujednačen – smatra Krneta.

[caption id="attachment_386108" align="aligncenter" width="750"] Mira Krneta, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Turizam i turistički sektor je u fokusu investicija, ali na što se HBOR fokusira pri davanju kredita, postavilo se pitanje na raspravi.

- HBOR je banka i to razvojna i posluje bez profita. Nama kao i svim komercijalnim bankama je važna kreditna sposobnost mjerena zadnje dvije godine temeljem izvješća, druga stvar je kvaliteta i održivost projekta. Tu smo niti stroži niti blaži o odnosu na komercijalne banke, možda smo samo fleksibilniji. Kvaliteta instrumenata osiguranja je treći uvjet, i oni moraju biti u kvaliteti kako bi dobili kredit – rekla je Krneta te naglasila da percepcija poduzetništva kao socijalne kategorije ne prolazi nigdje pa ni u Hrvatskoj.

[caption id="attachment_386109" align="aligncenter" width="750"] Marinko Došen, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastika kazao je kako je prošla godina bila izrazito dobra za tvrtku.

- Radimo u jako dinamičnoj industriji, gdje se ne može bez ulaganja, prije svega u kompetencije, a zatim i u postrojenja. Mi redovito ulažemo u razvoj između 4 i 5 posto prihoda na godinu, rekao je Došen i dodao da su unatoč automatizaciji proizvodnje zaposlili još oko 300 radnika, što pokazuje da automatizacija proizvodnje i uvođenje robota kojih u AD Plastiku ima u vidu robotskih ruku, ne uništava radna mjesta, nego naprotiv, otvaraju se nova – objasnio je Došen.

[caption id="attachment_386111" align="aligncenter" width="750"] Svjetlan Stanić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave Stanić Grupe kazao je kako danas nije bitno gdje se čovjek nalazi kada se cijeli posao može obaviti online.

- Iako su mi operacije i poslovanje raspršeni diljem Hrvatske i regije, ostao sam u Splitu. Tu u gradu nemamo puno investicija, jer mi idemo tamo gdje nam je tržište i od kuda nam je lakše obavljati posao, a danas se posao događa u Zagrebu – kazao je Stanić.

Usporedio je stanje u država u kojima posluje što se tiče investicija, pa je zaključio kako je problem Hrvatske što nema nikakvo proaktivno djelovanje.

- Država je trebala naći model kako da pomogne onima koji su bili vezani za Agrokor, a država niti HBOR to nisu napravili – zaključio je Stanić.

[caption id="attachment_386110" align="aligncenter" width="750"] Anđelko Katavić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Postavilo se i pitanje kako potaknuti investiciju klimu u RH.

- HBOR može pomoći na razvoju proizvoda za financijsko tržište. HBOR smatra svojim poslanjem otvaranje prostora equity financiranju. Osim klasičnog financiranja i pred financiranja, korištenje financijskih Instrumenata koji dolaze iz EU za sljedeću perspektivu 2021-2017. manje će biti bespovratnih grantova, više će biti financijskih instrumenata. Prednost tih instrumenata je da je pola kredita s kamatom.

Došen je kazao kako su najveći problem porezna opterećenja.

- Porezna opterećenja su sigurno jedan prostor koji bi se mogao na neki način modificirati da budu stimulativniji. Opterećenje na poslovanje je preveliko i od tu treba krenuti – zaključio je Došen.

24. travanj 2024 01:05