Aktualno
StoryEditor

Staničić: Zajedničke promotivne aktivnosti potaknut će dolazak novih avio prijevoznika u RH

16. Siječanj 2018.

Temeljem suradnje Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i partnera u strateškom projektu udruženog oglašavanja, ove se godine može očekivati oko 25 posto više novih avio prijevoznika i letova u domaćim zračnim lukama, a očekuje se i dulja sezona letova.

Udruženo oglašavanje HTZ-a u ovoj godini naglasak stavlja na suradnju s avio prijevoznicima i stranim organizatorima putovanjima za pred i posezonu, što je označeno i strateškim projektima, za što su zainteresirani zahtjeve mogli poslati na javni poziv koji je završen s krajem prošle godine.

>>> Promotivna kampanja HTZ-a udružit će privatni i javni sektor

"Na taj poziv stiglo nam je više od 60 kandidatura, odnosno zahtjeva, koje smo evaluirali uz niz dodatnih aktivnosti, poput traženja dopuna te komuniciranja sa stranim predstavništvima HTZ-a, putem kojih je također stizao dio zahtjeva, ali i sa sustavom turističkih zajednica i zračnim lukama", kaže direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Temeljem toga i informacija s terena, Turističko vijeće HTZ-a je u okviru predviđenog proračuna nešto malo višim od 30 milijuna kuna za strateške projekte odlučilo kako će to raspodijeliti i sada je u tzv. tehničkoj fazi izvještavanja partnera i potpisivanja samih ugovora.

S obzirom na tu fazu, Staničić ne iznosi još imena avio prijevoznika i touroperatora s kojima će potpisivati ugovore, no napominje da će 70 posto od ukupno predviđenog iznosa za to ove godine ići za marketinšku suradnju s avio prijevoznicima, dok se ostatak odnosi na touroperatore i njihovo proširenje programa, nove linije i kampanje.

>>> Jung Sky: Hrvatska dobro pozicionirana kao avio destinacija

"Najviše zahtjeva za udruženim oglašavanjem stiglo nam je s tržišta Njemačke, UK, Skandinavije, Beneluxa, Francuske, Poljske, Rusije, Španjolske i SAD-a, a u suradnji sa županijskim turističkim zajednicama, koje jednim dijelom sudjeluju u tim projektima, očekujemo suradnju s 30-ak partnera", kaže Staničić, dodajući i da je zanimanje bilo veće nego je novca, ali i da veseli što su se s domaćeg terena gotovo svi odazvali.

Napominje pritom i da su neki avio prijevoznici koji su i lani radili u Hrvatskoj sada dobili nešto više novca, i to s obzirom na njihovu najavu povećanja broja rotacija i novih linija s više putnika, dok su neki dobili i manje, s obzirom na njihove planove s naglaskom na glavni dio sezone, a odlučeno je da će se više podupirati oni koji više planiraju pred i posezonu.

>>>HTZ slavi 25 godina: Zlatno doba hrvatskog turizma tek predstoji

Podsjetio je da u udruženom oglašavanju sredstva za marketinške kampanje sa HTZ-om udružuje javni i privatni sektor, odnosno sustav turističkih zajednica i tvrtke, što znači da, kako kaže, primjerice ako se radi o području Zadra sredstava udružuju HTZ, TZ Zadra i dio zračna luka, dok domaći hotelijeri, kampovi, privatni iznajmljivači i drugi u tom oglašavanju sudjeluju na razinama županijskih TZ-ova.

"Ovdje se ne radi o izravnim potporama avio prijevoznicima nego o zajedničkim marketinškim aktivnostima i našem sudjelovanju u sufinanciranju njihovih marketinških aktivnostima vezanih za Hrvatsku. To radi cijeli svijet, pogotovo naša konkurencija, a pogotovo ove godine neke zemlje koje očekuju jači turistički promet nakon par slabijih godina, poput Turske, Grčke i zemalja sjeverne Afrike", zaključuje Staničić.

25. travanj 2024 02:53