Aktualno
StoryEditor

Starbucks inovacije iz Kine planira proširiti i na svoja ostala tržišta

06. Studeni 2018.

Američki lanac kafića Starbucks planira lekcije koje je naučio na brzorastućem kineskom tržištu brzih isporuka primijeniti i na svojim drugim tržištima u svijetu, uključujući i SAD, najavljuje predsjednik uprave i izvršni direktor kompanije Kevin Johnson.

U razgovoru za CNBC u najvećoj Sturbucksovoj prodavaonici kave, smještenoj u Šangaju, Johnson je pohvalio brzinu inoviranja u Kini, ocijenivši da je „brža od onih u drugim dijelovima svijeta”.

>>>U Starbucks se ‘slilo‘ 6,3 milijardi dolara prihoda

S ciljem da proširi svoju uslugu isporuka kave u što više kineskih gradova, Starbucks je uspostavio suradnju s internetskom kompanijom Alibaba, odnosno svoju aplikaciju za naručivanje kave integrirao je u Alibabinu digitalnu mrežu.

Za klijente to znači isporuku Starbucksovih proizvoda po istoj kvaliteti kao i u njegovim kafićima, zahvaljujući kvaliteti čaša i poklopaca koji spriječavaju prelijevanje kave, a kada se isporuče klijentima, napitci su iste temperature kao da ih je barista upravo pripremio za njih u kafiću, navodi Johnson.

U budućnosti, kompanija će koristiti iskustva u isporuci kave stečena u Kini i primijeniti ih u ostalim dijelovima svijeta, uključujući SAD.

Od prvog kafića otvorenog u Kini 1999. godine, Starbucksu je kinesko tržište postalo drugo najveće, ali i najbrže rastuće. U Kini kompanija ima više od 3.000 kafića, a očekuje se da će ih do 2021. otvoriti još nekoliko tisuća.

Osvrnuvši se na američko-kineske trgovinske napetosti, Johnson je kazao da nisu imuni na geopolitičku situaciju.

„No, plovimo kroz to na način za koji smatramo da je autentičan te koji odražava naše dugoročnu posvećenost kineskom tržištu”. U tom smislu, dodao je, umjesto da smanjuju investicije u tu zemlju, kompanija će nastaviti „igrati dugoročno u Kini”.

>>>Prevruća šalica: Starbucks najavljuje promjene u čelništvu i otpuštanja

Starbucks je nedavno izvijestio da je u trećem ovogodišnjem tromjesečju imao 6,3 milijardi dolara prihoda od prodaje, što je za 10,6 posto više nego godinu ranije, zahvaljujući višim cijenama u SAD-u i skoku prodaje u Kini.

Istodobno, dobit joj je pala 4,1 posto, na 755,8 milijuna dolara.

Prodaja u Kini također je porasla za 2 posto, nakon njezina pada u prethodnom tromjesečju. Ipak, poslovanje kafića u Kini, najbrže rastućem tržištu posljednjih godina, znatno je usporilo uslijed žestoke konkurencije i strožih propisa o uslugama isporuke. Od tada kompanija surađuje s Alibaba Group Holdingom kako bi dostavljala kavu u kineskim gradovima.

27. travanj 2024 03:13