Aktualno
StoryEditor

Stečajni upravitelj Fimi medije razriješen na osobni zahtjev

30. Siječanj 2018.

Trgovački sud u Zagrebu u utorak je donio rješenje kojim se Goran Jujnović Lučić, prošlog tjedna imenovani stečajni upravitelj Fimi Medije, na osobni zahtjev razrješava dužnosti vođenja stečajnog postupka te marketinške agencije koja je široj javnosti postala poznata nakon optužbi da se preko nje, u vrijeme premijera Ive Sanadera, punio HDZ-ov crni fond, ali i džepovi stranačkih dužnosnika.

Prošlog tjedna imenovani stečajni upravitelj zatražio je razrješenje od dužnosti navodeći kao razlog ‘‘preopterećenost drugim otvorenim stečajnim postupcima što predstavlja prepreku za vođenje i ovog stečajnog postupka‘‘ te objektivnu nemogućnost poštivanja zakonskih rokova propisanih za unovčenje imovine dužnika i namirenje vjerovnika.

>>>Otvoren stečaj nad Fimi medijom, ‘sinonimom političke korupcije u Hrvatskoj’

Sudskim rješenjem za novog stečajnog upravitelja Fimi medije imenovan je Ante Dragičević kome bi vjerovnici Fimi medije trebali prijaviti svoje tražbine u zakonski predviđenim rokovima. Trgovački sud navodi i kako nema promjena u zakazivanju ročišta na kojem bi se vjerovnici, ali i Nevenka Jurak kao zastupnica te tvrtke, 11. travnja trebali očitovati o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka.

Odluka Trgovačkog suda uslijedila je nakon prijedloga Financijske agencije (Fina) iz ožujka 2016. kojim se predlaže "otvaranje stečajnog postupka zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1842 dana i u ukupnom iznosu od 8,45 milijuna kuna".

Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja stoji da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.

Kako se navodi u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanci oročen novac na dva računa.

Nevenka Jurak je na ročištu u prethodnom postupku priznala postojanje stečajnog razloga - nesposobnost za plaćanje te je navela da Fimi media ima imovinu i to potraživanje temeljem pravomoćne i ovršne presude Trgovačkog suda u Bjelovaru u iznosu od oko 310.000 kuna čime se mogu i namiriti troškovi stečajnog postupka.

>>>Sloković najavila vještačenje Jarnjakovih bilježaka – Fimi media

Fimi media kao društvo s ograničenom odgovornošću za marketing, trgovinu i usluge osnovana je u siječnju 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao osnivač i direktor u sudskom registru navedena je Nevenka Jurak.

Kada su u ožujku 2014. Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno osuđeni za korupciju u slučaju Fimi media, istoimena marketinška agencija u vlasništvu Nevenke Jurak ukinuta je kao pravna osoba. No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud Fimi medija je "preživjela" pa joj se sudi u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Nevenkom Jurak, Sanaderom, HDZ-om i ostalima. Prema presudi iz 2014. koja nije potvrđena Fimi media je državi trebala vratiti čak 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

17. travanj 2024 21:34