Aktualno
StoryEditor

Štedite na sve strane, isplati se imati više ‘kasica prasica‘

29. Srpanj 2017.

Štednja je dobra stvar, uzrečica je koju možete čuti svaki dan. Međutim, stavljati novac na jednu hrpu, jedan račun, može biti kontraproduktivno. Imati novac za "ozbiljne svrhe" ili za, primjerice, idući godišnji odmor na istom mjestu može rezultirati situacijom u kojoj nemate niti za jedno niti za drugo.

Stoga je mudro imati više računa za štednju. Primjerice, otvoriti račun za štednju namijenjen zabavi. Odvajati novac za izlete, nove mobitele, hobije. Otvoriti novi račun na koji odvajate novac samo za putovanja. Putovati je skupo, a uštedjeti se može ako planirate unaprijed. Imati sumu novca predviđenu za godišnji odmor u trenutku kada odlučite pakirati kofere i krenuti put Jadrana čini cijelu ideju odmora znatno vedrijom i jeftinijom, ako ste rezervirali smještaj ili avionsku kartu mjesecima unaprijed.

>>>38-godišnji milijunaš u penziji: Ova navika vodi do bogatstva

Izdvajati manji iznos na mjesečnoj razini za hitne situacije je vrlo ozbiljna stvar. U slučaju nevolje, dobro je znati kako imate "jastuk" na koji možete pasti, zatreba li vam novac za liječenje, popravak automobila, trošak sanacije kakve havarije u domu, za djecu..

>>>Punih 5 godina proučavao uspješne ljude, evo 8 navika koje su im zajedničke

Odvajati novac za plaćanje poreza, za registraciju automobila, sve su to dobre male strategije kako pametno raspolagati novcem koji zaradite. Poanta je odrediti prioritetne račune i trajnim nalogom izdvajati novac. Strategija je to koju preporučuje Audrey Gonzalez, autorica u Finantial Diet. Tako, primjerice, možete ugovoriti da se trajnim nalogom, na određeni nalog, direktno s vašeg računa uplaćuje na račun namijenjen za hitne slučajeve. Račun za putovanja može biti posljednji na listi prioriteta.

Cilj je štedjeti tako da svi troškovi budu pokriveni, pa što ostane, potrošiti na zabavnu stranu života.

(via Lifehacker)

23. travanj 2024 18:29