Aktualno
StoryEditor

Šterc: Strmota je heroj, pokazao je da mu je interes Hrvatske ispred vlastitog

21. Veljača 2018.

Demograf Stjepan Šterc gostovao je u Dnevniku N1 televizije komentiravši iznenadnu i javnu ostavku državnog tajnika u Ministarstvu demografije, Marina Strmote.

Strmota je kao razlog svoje ostavke naveo da su vladine demografske mjere folklor, a ministrica Murganić tvrdi da nije znala da će Strmota podnijeti ostavku. Za cijelu situaciju je kazala da se radi o nestrpljenju mladog čovjeka, kao i da ne pamti da se takvo nešto u Vladi dogodilo, ali i da ostavka možda nije konačna.

>>>‘Ovo nije dovoljno ozbiljno’: Državni tajnik za demografiju dao ostavku

- Prije svega to nije iznenađanje. Strmota je mlad i ozbiljan čovjek i zna što se događa: kakvi su trendovi i što će se događati u budućnosti, ako se ništa ne učini. On je poslao poruku da se znanstvenim projektima ne može upravljati politički, smatra Šterc. Dodaje da je Strmota sigurno pokušao sve što je mogao i da je bio najbolje rješenje za tu problematiku.

- Uvjeren sam da sve što je pokušao nije prolazilo kroz politički sustav. Ovo je najbolje što je mogao napraviti, ističe Šterc.

Nije stvar u novcu

- Nikad nije stvar novca, uočio sam stavke u proračunu koje su potpuno irelevantne za Hrvatsku. Po čemu je to važnije od ključne problematike države? On je to znao i shvatio i rekao bih da je Marin Strmota moj heroj, tvrdi.

>>>Beus Richembergh: Strmota se ponio neprofesionalno i šoumenski

Objasnio je i da vlada je ljudski potencijal temelj ekonomskog razvitka države te, kako kaže, vlada mora shvatiti da demografija mora biti u temelju našeg razvitka, a ne da prvo sređuju gospodarsku, a demografska će se srediti sama po sebi.

- Strmota je sigurno razgovarao i s ministricom i premijerom i tek kad je vidio da ne može ništa donio je tu odluku. Pokazao je da postoje ljudi koji ne robuju vlastitim interesima nego im je interes Hrvatske ispred vlastitog, zaključuje Šterc.

24. travanj 2024 12:03