12. rujan 2018.

Štern: Crni scenarij HNB-a nije izvjestan

Tržište nafte stalno je turbulentno. Nakon što su cijene nafte porasle prije nekoliko dana na međunarodnim tržištima prema razini od čak 78 dolara, jučer su pale više od 1,5 posto nakon dva tjedna rasta. Prije mjesec dana pisali smo o tome što se može dogoditi u slučaju drastičnog rasta cijene barela i cijena goriva u Hrvatskoj. Prognoze Hrvatske narodne banke (HNB), na čijem je čelu Boris Vujčić, su da se može zaustaviti rast BDP-a. Naime, HNB je u svojoj publikaciji o makroekonomskim kretanjima izradio nekoliko scenarija utjecaja sirove nafte na naše gospodarstvo, a u onom najcrnjem zaključila je da se, popne li se cijena barela na 112 dolara kao posljedica smanjenja ponude nafte, a ne potražnje, zaustavlja rast hrvatskog BDP-a.

>>>HNB: Hrvatski BDP staje kad barel dođe na 112 dolara

Naftni konzultant Davor Štern rekao je da nema mogućnost širine analitike HNB-a, ali uvjeren je da bi se sigurno dogodio jedan veliki poremećaj na tržištu, koji bi utjecao na ukupno hrvatsko gospodarstvo.

- Po mom očekivanju, cijena nafte do kraja godine kretat će se negdje oko 70 dolara po barelu ako ne dođe do neke izvanredne situacije na širem Bliskom istoku i ako ne dođe do svjetskih razmjera, što bi burzovni igrači mogli iskoristiti. Scenarij HNB-a ne izgleda mi izvjestan. Došlo je do velike razlike u cijeni između Brenta i WTI-a koji je nelogičan i to je zato jer Europa kasni za Amerikom. U Americi su drastično pale cijene radi popunjavanja zaliha i Europa to nije popratila, rekao je Štern.

Dodao je i da bi svima bilo bolje da je svojevremeno HNB revno pratio porast kamatnih stopa u Hrvatskoj , a ne da su usredotočeni na cijene sirove nafte. Poručio im je također da prate cijene kapitala što je prvenstveno njihova zadaća.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]