Korona i biznis
08. siječanj 2019.

Štern o izmjeni zakona o privatizaciji Ine: Priprema za dogovor s MOL-om

Vlada Republike Hrvatske odlučila je promijeniti 17 godina star zakon o privatizaciji Ine koji je bio jamac da nitko ne može biti većinski suvlasnik te kompanije bez suglasnosti Vlade. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pustilo je jučer u javnu raspravu izmjene tog zakona.

- S obzirom da spomenute odredbe nisu u skladu s pravnom stečevinom EU, Europska komisija pokrenula je postupak zbog povrede prave EU te je donijela odluku o podnošenju tužbe sudu EU. Stoga smo pristupili izradi izmjena – priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje vodi HDZ-ov Tomislav Ćorić.

Energetski stručnjak i bivši predsjednik Uprave INA-e Davor Štern rekao je da bi Vlada trebala objaviti razloge zašto se odlučila na promjenu zakona.

>>>‘Zakon o Ini’: Vlada podsjeća na kompleksnost, energetsku sigurnost u prijeporu s Komisijom

- Već se najavljivalo to odavno jer Europska unija ne dozvoljava veći udio države u firmama. To je priprema za realizaciju dogovora s MOL-om – rekao je Štern i dodao da je to složena tematika koju je vrlo nezahvalno djelomično komentirati.

Zakonom o privatizaciji INA- Industrija nafte d.d., koji je stupio na snagu 5. travnja 2002., utvrđen je postupak privatizacije INA-Industrija nafte d.d. U cilju zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, članak 10. Zakona sadrži odredbe prema kojima Republika Hrvatska zadržava određena posebna prava koja se ogledaju u ekskluzivnom pravu kontrole nad promjenama u vlasništvu,  kao i prava veta na određene odluke uprave društva, a također joj osiguravaju pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine društva po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju pokretanja postupka likvidacije.

>>>Plenković: Pregovore o Ini treba voditi ‘na crti zaštite nacionalnih interesa’

Nacrtom Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o privatizaciji INA – Industrija nafte d.d. predlaže se izmjena članka 10. Zakona o privatizaciji INA-Industrija nafte d.d. čime se uređuje obveza stjecatelja dionica na podnošenje dugoročnog plana upravljanja i poslovanja INA-Industrija d.d., davanje i uskrata suglasnosti Vlade Republike Hrvatske za stjecanje dionica te pravo otkupa dionica odnosno naknade štete u slučaju da postoji ozbiljna prijetnja da se neće ostvariti sigurna, pouzdana i redovna opskrba energijom te zaštita infrastrukture za opskrbu energijom.

Nadalje, predlaže se dodavanje članka 10a. kojim Vlada Republike Hrvatske može dok god je Republika Hrvatska vlasnik jedne ili više dionica izabrati dva predstavnika Republike Hrvatske, koji će prisustvovati sjednicama Uprave društva, bez prava glasa. Isto tako predlažu se propisane sankcije i zaštita u slučaju da uprava društva izglasa odluku kojom se ozbiljno dovodi u pitanje sigurnost opskrbe energijom te sigurnost infrastrukture za opskrbu energijom.