04. listopad 2018.

Štetner na Startup srijedi: Na Tajvanu godišnje pokrenu stotinu startupa, u Hrvatskoj pet do deset

Upornost, kreativnost i komuniciranje među najvažnijim su preduvjetima svakog uspješnog startupa, zaključci su Startup srijede, projekta u zajedničkoj organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) i Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE).

Okupljenima u dvorani Anton Bauer ZŠEM-a prvi se obratio predsjednik CRANE-a Davorin Štetner koji je ispričao kako se upravo vratio s Tajvana, gdje je cilj svake godine pokrenuti stotinu startupova, dok ih se u Hrvatskoj godišnje pokrene između pet i deset.

>>>Osječki startup Orqa osvojio prvo mjesto na Idea Knockoutu 2018

Štetner je sudjelovao i u kratkoj panel raspravi, zajedno s poduzetnikom Sašom Cvetojevićem, u kojoj je objasnio i princip rada poslovnih anđela. U pitanju su, naglasio je, investitori koji posuđuju vlastiti novac i u zamjenu dobivaju udjele u biznisu. S obzirom da osam od deset startupa propadne, rizik je velik. Mladim poduzetnicima je poručio da se ne trebaju bojati pristupiti investitorima, ali je prethodno potreban ‘terenski rad‘, točnije obilaženje evenata i upoznavanje s ljudima koji bi mogli uložiti u neki startup. Cvetojević se prisjetio kako je svojedobno odbio investirati u poslovnu ideju Mate Rimca i dodao kako svaki startup u svom timu mora imati i ‘hustlera‘, nekoga tko ima talenta za pregovaranje.

Ministar rada Marko Pavić predstavio je mjere svog gospodarstva među kojima je i aktivna politika samozapošljavanja za koju je ove godine izdvojeno novca kao nikada prije. Zahvaljujući tome za pokretanje posla dobit ćete 55.000 kuna, kao i mogućnost zapošljavanja preko SOR-a (Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa). U ovom drugom slučaju poticaji se penju do 70.000 kuna plus novac predviđen za plaće zaposlenima putem SOR-a. Trenutno osmišljavaju i projekt ‘Postani poduzetnik‘, a pokrenuli su i poseban projekt mentorstva.

>>>Suosnivač Pirate Baya u Hrvatskoj traži programere za novi startup

Pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac kazala je kako je prije posla u ministarstvima i sama bila poduzetnica te je u usporedbi s tim danima situacija za poduzetnike neusporedivo bolja. Njezino ministarstvo među ostalim stipendira učenike strukovnih škola, a osiguralo je i sedam milijuna kuna poticaja za obrtnike kod kojih ti učenici odrađuju praksu.

Mikro i male poduzetnike uputila je na HAMAG-BICRO, gdje mogu dobiri kredite od 50.000 eura uz malu kamatu, a posebno je istaknula i angažman ministra gospodarstva Darka Horvata koji je ‘poduzetnicima uvijek na dispoziciji‘.

>>>Šest pobjednika drugog Startup Factoryja Zagreb osvojili po 125 tisuća kuna

Svoja iskustva s okupljenima je podijelio i Ivan Jelušić, čiji je osječki startup Orqa pobijedio na prošlotjednom Idea Knockoutu, čime su izborili put u Las Vegas, gdje će svoju ideju, najbolje svjetske naočale za pilote dronova, predstaviti potencijalnim investitorima i drugim ljudima iz struke. Prema Jelušiću, najvažnije komponente uspješnog startupa su tim, exit strategija za investitore i sam proizvod.

Na kraju čitavog eventa, održan je i ‘pitch‘ pet odabranih startupa kojim su od članova CRANE-a pokušali osigurati investicije. Top Digital Agency želi stvoriti svojevrsni ‘Tinder za kompanije‘, odnosno mrežu na kojoj će neka tvrtka moći specificirati što joj je potrebno i povezati se s onima koji to mogu odraditi, gdje god se nalazili. Hyperion Studio predstavio je svoju videoigru ‘Journey Of Life‘, Riobot mogućnost rezervacija putem Facebook Messenger Chatbota, a vidjeli smo i kako izgleda frižider s LCD ekranom na kojem se prikazuju reklame samoborske tvrtke Holofiction te Sunwardov Smart Locker, univerzalni pametni ormarić namijenjen ležaljkama na plaži.