Aktualno
StoryEditor

Stier tvrdi da granični prijepor neće smetati suradnji Slovenije i Hrvatske, Pahor zabrinut

03. Lipanj 2017.

Neprovođenje odluke arbitražnog suda u roku od šest mjeseci moglo bi izazvati incidente i sukobe i ugroziti moralni autoritet osnivača procesa Brdo-Brijuni, rekao je u subotu slovenski predsjednik, a njegova hrvatska kolegica ustraje na tome da je arbitraža o granici kompromitirana i vjeruje da prijateljske zemlje spor mogu riješiti bilateralno.

Iako su potvrdili da arbitraža nije bila tema razgovora, predsjednici Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović morali su na summitu Brdo-Brijuni koji okuplja lidere u regiji komentirati različita stajališta dviju država o graničnoj arbitraži, a posebni gost, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ocijenio je u tom sporu da je interes EU poštivanje međunarodnog prava i stabilnost regije.

>>> Vlada: Učinili smo sve za izlazak iz arbitražnog postupka sa Slovenijom

"Ako do implementacije presude ne bi došlo, stanje bi na terenu moglo prerasti u incidente i konflikte, a to nijedna strana ne želi, a mislim da ne želi niti međunarodna zajednica", upozorio je Pahor na konferenciji za novinare.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je nadu da neće biti incidenata između dvije prijateljske države, koje su vezane u mnogim područjima djelovanja.

"Najvažnije je zadržati prijateljske odnose, a Hrvatska ne negira da granični prijepor postoji", kazala je.

Odluku arbitara Pahor očekuje uskoro i ona se mora implementirati u roku šest mjeseci, rekao je i upozorio da bi neuvažavanje presude arbitraže značilo da je doveden u pitanje autoritet Slovenije i Hrvatske da vode inicijativu Brdo-Brijuni jer bi bio ugrožen njihov "moralni autoritet".

Hrvatska predsjednica istaknula je da poštuje odluku Hrvatskog sabora i prethodnih vlada da je arbitraža kompromitirana.

>>> MVPEI o ‘incidentima’ u Savudrijskoj vali: Granična patrola postupila je u skladu sa zakonom

Dvije zemlje potpisale su 2009., sporazum no dok ga Ljubljana još drži važećim i ističe da će presudu trebati provesti,  Zagreb ustraje na tome da je arbitraža nepovratno kompromitirana zbog čega je Hrvatska izašla iz procesa i nudi bilateralne razgovore za rješenje spora.

"Cilj arbitražnog sporazuma bio je plemenit, a arbitri su ocijenili da se on može nastaviti i zaključiti unatoč prekršaju koji su  međusobnoj komunikaciji imali prijašnji slovenski arbitar na sudu i tadašnja službenica u slovenskom ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik", rekao je Pahor.

Po njegovu mišljenju  protekle godine pokazale su da je postizanje bilateralnog sporazuma o graničnom prijeporu nemoguće postići, pa dvije države imaju odličnu priliku da taj spor ostave iza sebe uvažavanjem presude arbitara.

Grabar-Kitarović je podsjetila da se u vrijeme kad je arbitražni sporazum potpisan nije moglo predvidjeti što će se  vezi s njim događati i da će biti prekršen te da nitko u Hrvatskoj ne bi pristao na implementaciju neke odluke koja Hrvatskoj nije prihvatljiva.

>>> Pahor odvagnuo ‘pozitivnu i negativnu’ bilancu u odnosima s Hrvatskom

Presudu trebati primijeniti, ali se može razgovarati o tome kako je primijeniti na pravi način, rekao je Pahor.

Na pitanje što misli o problemu koji Sloveniji i Hrvatskoj predstavlja neriješeni granični spor, njemački predsjednik Steinmeier kazao je da je pozicija Njemačke bazirana na međunarodnom pravu, da je njezin interes kao i interes EU-a stabilnost regije.

"Nadam se da će se dobri i prijateljski odnosi dviju država nastaviti i da se ta situacija neće pretvoriti u sukob", kazao je Steinmeier.

Grabar-Kitarović je upozorila na interese koji postoje da se u "vakuumu" koji je na jugoistoku Europe nastao rezerviranijim stavom EU-a prema proširenju, te akcijama s osobinama "hibridnog rata" odnosi među državama u regiji oslabe kako bi se "dokazalo" da države u nestabilnoj regiji nisu sposobne za reforme i uključenje u euroatlantske integracije te da EU nestabilnost regije nije sposobna riješiti.

Ministri vanjskih poslova također na različitim stranama

Hrvatska i Slovenija ostale su u subotu na posve suprotnim stajalištima o graničnoj arbitraži iz koje je Hrvatska izašla, a Slovenija ustraje da Zagreb mora poštivati odluku sudaca o sporu koji odnose dviju država opterećuje od njihova osamostaljenja 90-tih godina.

Slovenski i hrvatski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i Davor Ivo Stier održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon regionalnog ministarskog sastanka u Brdu kod Kranja. Upitan što će Slovenija učiniti ako Hrvatska odbije primijenitii arbitražnu odluku, Erjavec je rekao da to pitanje ne treba postaviti njemu nego hrvatskoj strani.

Slovenija smatra da je arbitražni sporazum važeći međunarodni ugovor i da takve ugovore članice Europske unije moraju poštovati, rekao je šef slovenske diplomacije. Stier je istaknuo da je Hrvatska otvorena za dijalog o rješenju graničnog prijepora sa Slovenijom i istaknuo da otvorena pitanja, pa i granična, postoje i među drugim državama EU-a, ali ne smetaju njihovoj suradnji. Neće (smetati) ni dobrim odnosima Slovenije i Hrvatske i njihovim nastojanjima da pomognu ostalim zemljama u regiji na njihovu europskom putu, rekao je Stier.

>>> Grbin optužuje Vladu i MVP za propuste u postupku prekida arbitraže

Hrvatski ministar je ponovio stav vlade da je izlazeći iz Arbitražnog sporazuma Hrvatska učinila sve što je bilo potrebno u skladu s Bečkom konvencijom, ali ne i pokušaj medijacije koja prema konvenciji nije nužna. Neki zastupnici oporbenog SDP-a tvrde da vlada formalno nije prekinula graničnu arbitražu sa Slovenijom, što je stav i službene Ljubljane, te da je time dovela Hrvatsku u izrazito loš položaj, objavili su u subotu hrvatski mediji.

SDP-ovci prozivaju Stiera i bivšeg ministra vanjskih poslova i europskih poslova Miru Kovača da nisu poduzeli nijednu radnju u svrhu prestanka sporazuma. Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

>>> ‘Žalba ne odgađa izvršenje’ u arbitražnom prijeporu sa Slovenijom

Unatoč tome, Arbitražni sud u Den Haagu je krajem travnja objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko mjeseci. Dvojica ministara sudjelovala su na ministarskom sastanku koji se održava paralelno sa skupom predsjednika država regije kojim predsjedavaju slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatskla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Radi se o pripremnom sastanku za summit država Berlinske inicijative koju je radi bržeg napretka zemalja u regiji pokrenula Njamačka koji će se sredinom srpnja održati u Trstu. Stier i Erjavec složili su se da je interes Hrvastke, Slovenije i EU-a konkretna perspektiva članstva u Uniji svih država koje to još nisu, a nalaze se u europskom pristupnom procesu.

02. svibanj 2024 06:03