07. rujan 2018.

Stigao odgovor iz EK: Nema krajnjeg roka za odluku o planu restrukturiranja Uljanika

Povjerenica Europske komisije (EK) za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je u petak da ne može odrediti krajnji rok kada je u pitanju odluka o planu restrukturiranja za Uljanik, kazavši da je najbitnije da on osigura dugoročnu održivost kompanije.

Povjerenica Vestager, koja je u radnom posjetu Hrvatskoj, sastala se u petak s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, a javnost je najviše zanimao dio razgovora koji se odnosio na plan restrukturiranja Uljanik grupe koji je Vlada predala Komisiji.

Vestager je na konferenciji za medije s ministrom Horvatom rekla da se nalazimo u trenutku kada napori trebaju biti usmjereni prema planu restrukturiranja koji će omogućiti održivost Uljanika u budućnosti.

>>>Miletić: Nećemo mijenjati prostorni plan za Uljanik

Upozorila je da treba paziti da kompanija ne dobije konkurentsku prednost u odnosu na ostale, a kada je riječ o odgovornosti prema novcu poreznih obveznika, važno je da on ne bude protraćen, već da restrukturiranje dovede do dugoročne održivosti.

Ustvrdila je da trenutno nije moguće dati konkretniji krajnji rok oko odluke o planu restrukturiranja, no kaže da ono što su dogovorili s ministrom daje prostora i vremena za napraviti potreban posao. Pritom ističe da je pristup problemu ministra i Vlade poticajan i obećavajući.

Na pitanje uključuje li plan restrukturiranja otkaze, kazala je da ne bi željela prejudicirati sadržaj plana, jer to uvelike ovisi o tome što će potencijalni ulagač ponuditi, kao i njegove odgovornosti za to kako plan napraviti održivim za budućnost.

>>>Pula subvencionira udžbenike za djecu ‘uljanikaša’

"Vrlo smo oprezni jer ovo je vrlo osjetljiva faza", poručila je.

Kako je ustvrdila, s obzirom na dugu tradiciju brodogradnje, ona je dio kulture i obiteljskog nasljeđa, te stoga je vrlo osjetljivo iznositi bilo kakve detalje u trenutku kada plan restrukturiranja nije do kraja definiran.

"Razlog zašto je teško dati krajnji rok je taj što ja nisam brodograditeljica. Ja nisam ta koja osobno može rekonstruirati brodogradlište", rekla je.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izvijestio je da je povjerenica dala jasnu potvrdu da stručne službe Komisije rade na poslanom prijedlogu plana restrukturiranja.

>>>Danko Končar: Uljanik treba proizvoditi kruzere

"Ono što smo danas uspjeli dobiti kao jasan stav, a to je da je predmet doista kompliciran i zahtjevat će dodatni angažman i vrijeme da bi ga se uobličilo u onaj modalitet koji će EK biti prihvatljiv", kazao je Horvat.

Poručio je da Vlada neće i ne smije ulagati u projekte koji ne pokazuju dugoročnu održivost, napomenuvši da ih trenutni plan restrukturiranja koji se izrađivao u prethodnih šest-sedam mjeseci nije u potpunosti uvjerio da bi brodogradnja i u Puli i u Rijeci mogla nastaviti tim smjerom.

"Neke se stvari u filozofiji brodogradilišta moraju promijeniti, a mi s tom filozofijom moramo uvjeriti kolege u EK da su to postulati koji daju perspektivu održivosti brodograđevne industrije u Puli i Rijeci i da Vladin angažman neće narušiti bilo kakvu tržišnu utakmicu", poručio je Horvat.

>>>EK još nije završila analizu restrukturiranja Uljanika

Od ostalih tema, ministar Horvat je izvijestio da je bilo riječi o prijedlogu posebnog i specifičnog modaliteta za pomoć Vukovaru i sprečavanju iseljavanja iz tog grada, zatim o hrvatskom zakonodavstvu vezano za potpore i poticanje ulaganja, kao i o modalitetu restrukturiranja i participacije države u restrukturiranju Petrokemije.

Kada je riječ o Petrokemiji, Horvat očekuje da će u nekoliko slijedećih tjedana dobiti suglasnost EK i oko tog problema pa da će do kraja ove godine završiti fazu restrukturiranja.

>>>EKO Međimurje nudi posao brodograditeljima

Vestager je kazala da je kod tržišnog natjecanja temeljna vrijednost da se svi trebaju tretirati jednako, no kako će pokušati naći načina za pomoć Vukovaru.

"Nezgodna je stvar naći pravu kombinaciju mjera za pomoć Vukovaru i Vukovarcima, no uz angažman ministra Horvata i cijele Vlade, mi smo u potpunosti spremni pomoći, te smatram da možemo ispuniti rokove koje je postavio premijer Plenković", kazala je.

Što se tiče zakonodavstva o poticanju ulaganja te o Petrokemiji, Vestager je kazala da je Vlada svojim izravnim i racionalnim postupcima olakšala posao Komisiji oko budućih odluka.