Aktualno
StoryEditor

Štih na Hrvatsko-slovačko-češkom forumu: Energetski sektor u RH prošle godine uprihodio 4,6 milijardi eura

03. Svibanj 2018.

Bilateralna gospodarska suradnja je dobra, ali postoji prostor za njezino poboljšanje, naročito po pitanju investicija te u sektoru energetike i infrastrukture, zaključak je Hrvatsko-slovačko-češkog elektroenergetskog foruma održanog u četvrtak. Na forumu je sudjelovalo 9 slovačkih, 3 češke i 24 hrvatske tvrtke iz sektora energetike koji su pokušali pronaći nove poslovne partnere i prilike unutar tih triju zemalja.

- Izvoz i strateško partnerstvo vrlo su bitni za ekonomiju i društvo, zato je ovaj forum važan, rekla je u uvodnom obraćanju Silva Stipić Kobali, direktorica Sektora za međunardne poslove i EU pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Ukupna robna razmjena između Slovačke i Hrvatske u 2017. iznosila je 563 milijuna eura, od čega na uvoz iz Slovačke otpada 401 milijun eura - što je porast od 26 posto - dok se izvoz u Slovačku smanjio za 2 posto i iznosi 162 milijuna eura. Po veličini ulaganja Slovačka je 26. inozemni ulagač u Hrvatskoj i njezin 16. najznačajniji trgovački partner, izjavila je Stipić Kobali.

Češka je pak 21. inozemni ulagač u Hrvatskoj po vrijednosti ulaganja i njen 12. najznačajniji trgovinski partner. Ukupna robna razmjene između Češke i Hrvatske u 2017. iznosila je 715 milijuna eura i vidjela je porast u oba smjera: uvoz iz Češke povećao se za 13 posto na 468 milijun eura, dok je izvoz u Češku porastao za čak 52 posto te iznosi 247 milijuna eura.

>>>HEP i GEN Energija bez dogovora o produženju mandata direktoru Krškog

Istaknula je mogućnost umrežavanja i povezivanja hrvatskih, slovačkih i čeških tvrtki, osobito u sektorima autoindustrije, gdje bi hrvatski proizvođači autodijelova mogli biti opskrbljivači tvornica u Slovačkoj, zatim u energetici na izgradnji plinovoda, LNG terminala i skladištenja energetskih rezervi. Suradnja bi se također mogla produbiti na području graditeljstva i infrastrukture, s hrvatskim tramvajima, vlakovima i željezničkom opremom, te na području elektroindustrije i IT-a, dodala je Stipić Kobali.

- Htio bih se zahvaliti hrvatskim poduzetnicima što su se odazvali da surađuju sa slovačkim i češkim firmama. Prostora za suradnju definitivno ima i nadam se da će ovaj forum biti vrlo uspješan, rekao je Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke u uvodnom obraćanju.

Zahvalivši se HGK-u i hrvatskim i slovačkim tvrtkama, riječ je preuzeo češki veleposlanik Vladimir Zavazal koji je izrazio optimizam ustvrdivši da su Hrvatska i Češka na putu za prosperitetniju budućnost što je vidljivo iz prošlogodišnjih rezultata.

>>>Dobit HEP-a dosegnula 1,35 milijardi kuna

Nakon uvodnih govora, uslijedila je prezentacija elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj koju je održao Krešimir Štih, voditelj Odjela za energetiku i zaštitu okoliša pri HGK. Izdvojio je da energetski sektor u Hrvatskoj broji preko 14 tisuća zaposlenih u preko 800 tvrtki, te je prošle godine uprihodio 4,6 milijardi eura. Hrvatska pritom uvozi oko 300 PJ (petadžula), dok izvozi nešto manje od polovice tog iznosa, oko 130 PJ.

Potom je uslijedila kratka prezentacija elektroenergetskog sustava u Češkoj i Slovačkoj na kojoj su sudjelovali predstavnici čeških i slovačkih tvrtki koji su ukratko predstavili svoje proizvode i kompanije i izrazili želju za pronalaskom poslovnih partnera. Forum je zaključen B2B susretima hrvatskih, čeških i slovačkih kompanija.

26. travanj 2024 16:20