Aktualno
StoryEditor

Stipić najavio tužbe: Neisplatom naknade za prijevoz, Vlada otvara front sa školskim sindikatima

30. Travanj 2018.

Ako Vlada uskoro ne nađe rješenja za isplatu naknade za prijevoz zaposlenicima javnih službi na način na koji je to propisano Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU), Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preprod" krenut će s podizanjem tužbi za svoje članove, najavio je u ponedjeljak predsjednik sindikata Željko Stipić prozivajući Vladu da sa sindikatima pregovara s "figom u džepu”.

TKU-om potpisanim prije pet mjeseci ugovoreno je da se naknada za prijevoz isplaćuje u iznosu od kune po kilometru, no iz Vlade tumače kako je riječ o bruto iznosu, odnosno neto 0,75 kuna, što je iznos naknade jednak onom koji su zaposlenici dobivali i prije potpisivanja novog TKU-a, upozorio je Stipić na konferenciji za novinare.

>>> Plenković: Reforma školstva prioritet HDZ-ove Vlade 

"Pojedini nastavnici zbog toga su uskraćeni za iznos veći od 10.000 kuna”, ustvrdio je Stipić i prozvao Banske dvore da sa sindikatima, čiji je svaki treći član zaposlen u javnim ili u državnim službama, umjesto u dobroj vjeri pregovara s figom u džepu.

Ako Vlada ne ispoštuje TKU poduzet ćemo jedino što nam je ostalo na raspolaganju i uključit ćemo pravosuđe u rješavanje spora, poručio je.

"Umjesto da pregovara za stolom, Vlada vrlo često, osobito s većinskim sindikatima, pregovara ispod stola, sve na štetu radnika, kojima se čak pokušava oduzeti ono što im je osigurano kolektivnim ugovorom, kao što se vidi u ovom slučaju", naglašava.

Nastavi li ovim putem, a po svemu sudeći bit će tako, Vladi slijedi otvaranje još jednog fronta, poručuje Stipić - fronta sa školskim sindikatima, te vrlo vjerojatno i sukob sa sindikatima javnih službi.

>>> UNESCO: Hrvatske e-Škole među najboljima u svijetu 

Stipić objašnjava da je do svega došlo zato što je Vlada postala svjesna da povećanje naknade znači i povećanje izdvajanja, pa su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ravnateljima poslani naputci da se naknada za prijevoz ne isplaćuje u slučaju da nastavnici imaju bilo kakav prijevoz, iako u TKU jasno piše da mora postojati organizirani prijevoz.

Nakon što su sindikati javnih službi zatražili objašnjenje, održan je sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem, a potom i prijedlog da se naknada za prijevoz isplaćuje u iznosu od jedne kune bruto.

"Fantastičan prijedlog, ne znam samo kojem je bolesnom umu to palo na pamet, koji je to bolesni um domislio da će na taj način izbjeći poštivanje onoga što je premijer potpisao", prokomentirao je Stipić.

15. travanj 2024 21:02