Korona i biznis
22. veljača 2019.

Stiven Toš: Zašto je uložio novac i postao suvlasnik Bomark Paka kojim upravlja

Stiven Toš novi je suvlasnik tvrtke Bomark Pak d.o.o. iz Varaždina, posredstvom svoje novoosnovane tvrtke Esto. U tvrtki je od 2015. godine, na funkciji direktora. Prethodno je radio kao financijski analitičar i risk menadžer u tvrtki Fima Vrijednosnice. U 2017. godini proglašen je najboljim mladim menadžerom u Hrvatskoj, a danas je na čelu vodećeg proizvođača stretch folije. Bomark Pak je dio je grupacije Bomark koja je od male obiteljske distributerske kompanije postala jedan od većih distributera i jedini domaći proizvođač stretch folije. S novim suvlasnikom razgovarali smo o razlozima ulaska u vlasničku strukturu tvrtke.

Kako je došlo do toga da ste ušli u vlasničku strukturu tvrtke Bomark Pak?

2018. godina je bila godina velikih investicija, odnosno godina u kojoj smo se s pozicije malog proizvođača iz Hrvatske uzdigli na poziciju europskog lidera u kvaliteti i kapacitetu proizvodnje. Osobno, kada u nešto vjerujem, to i pokazujem svojim odlukama i ponašanjem te sam želio i osobno uložiti u ovu veoma pozitivnu industrijsku priču koja dolazi iz Hrvatske. Vlasnik Bomark Grupe se složio mojom odlukom o ulasku u vlasničku strukturu te me podržao u ulaganju čime sam postao dijelom vlasničke strukture.

Možete li reći nešto više o financijskim uvjetima i udjelu koji imate u tvrtki?

Ne bih želio govoriti o financijskim uvjetima, jer je to poslovna tajna, a što se tiče udjela, taj podatak je javno dostupan u sudskom registru.

Što vaš ulazak u vlasništvo znači za Bomark Pak?

Uvijek stojim iza svojih odluka te je ovo potvrda da vjerujem u ovu hrvatsku priču. Smatram da kada nezavisni management uloži u tvrtku time pokazuje svoju vjeru i odlučnost u donošenju strateški najboljih odluka za tu tvrtku. Naravno, ovo je i pokazatelj stabilnosti i vjere u dugoročan razvoj tvrtke koja je već sada tvrtka koja izvozi preko 90% svoje proizvodnje u zemlje EU i bori se s najvećim europskim proizvođačima.

Uspješno ste proveli tri EU projekta, spremate i četvrti. U kojoj je fazi, koji je cilj?

Četvrti projekt je u završnoj fazi s primarnim ciljem postizanja još veće kvalitete i osiguranja pozicije u 3 najveća proizvođača stretch folije u EU. Pošto je glavni dio projekta ulaganja u nove proizvodne linije već bio završen u 2018. godini, već sada smo zauzeli poziciju u top 3 najveća proizvođača stretch folije u Europskoj uniji.

Razmišljaju li suvlasnici i o mogućnosti prodaje tvrtke nekom globalnom igraču?

Trenutno smo u investicijskom ciklusu u kojem ne razmišljamo o tom aspektu poslovanja i širenja. Također, ne mogu komentirati razmišljanja i želje suvlasnika.

Koliko ljudi zapošljava Bomark Pak, planirate li nova zapošljavanja?

Bomark Pak kontinuirano zapošljava nove radnike, a trenutni broj radnika je oko 180.

I ako možete podijeliti informaciju, koliki su bili prihodi tvrtke u 2018. i koji su srednjoročni planovi poslovanja?

Prihodi 2018. godine su bili na znatno višoj razini usporedno s 2017. godine. Rezultati će biti javno dostupni u roku zakonske obveze. Trenutačni planovi jesu završetak investicijskog ciklusa, zadržavanje trenutačnog odnosa s kupcima, dodatno poboljšanje kvalitete proizvoda te razvoj novih proizvoda koji su ekološki još više prihvatljiviji od postojećih. U cijelom tom procesu želimo nastaviti zapošljavati mlade ljude željne rada koji su nam jedan od glavnih oslonaca na putu širenja i razvoja poslovanja.

Izjavili ste da je cilj da tvrtka postane najveći proizvođač strech folija u Europi. Koji su planovi za budućnost?

Smatram da smo veoma blizu tog cilja pošto trenutno imamo najnovije postrojenje u cijeloj Europi, koje je izrazito kvalitetno, efikasno i velikog kapaciteta proizvodnje. Poznajući kvalitetu i količinske kapacitete konkurencije, vjerujemo da smo trenutno veoma blizu vodeće pozicije.