Aktualno
StoryEditor

Stiže novi val poskupljenja - mediji

04. Srpanj 2018.

Građane očekuje novi val poskupljenja, pa će tako poskupjeti participacija za zdravstvene usluge, a Zagrepčane od kolovoza očekuju više cijene parkiranja koje će u nekim zonama biti veće i za 100 posto.

Od sljedeće godine, piše Večernji, prijeti i novo poskupljenje električne energije i plina, a već krajem ove godine mogli bi dobiti veće račune za odvoz smeća. Struja bi mogla poskupiti u drugoj polovici 2019. godine.

>>>FAO indeks: U ožujku porasle cijene hrane

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić zajamčio je da se poskupljenje električne energije neće dogoditi idućih 9 do 10 mjeseci, no da je moguće u drugom dijelu 2019. povećanje naknade za obnovljive izvore energije, i to za jednu od dvije lipe po kilovatsatu (kWh). Prosječno bi kućanstvo tako trebalo izdvojiti tri do šest kuna više po računu.

Porast cijena nafte

Ako dođe do porasta cijena nafte i plina na svjetskom tržištu, koji su već sad na visokim razinama, doći će i do povećanja cijene tog energenta. U studenom bi trebao zaživjeti sustav odvojenog prikupljanja otpada, što će dovesti do veće cijene odvoza smeća. Ćorić poručuje da se cijena odvoza temelji na miješanom komunalnom otpadu, a ako građani sami razvrstavaju svoj otpad rast cijene neće biti značajan.

Proteklih godinu dana mlijeko i mliječni proizvodi, meso i jaja poskupjeli su u prosjeku između 0,6 i 2 posto, a voće i povrće od 5 do 15 posto.

>>>Marić: Pratimo razvoj događaja vezan uz poskupljenje goriva

Vremenske prilike, a i neorganiziranost i nekonkurentnost domaćih proizvođača u posljednjem segmentu najviše kroje ponudu i potražnju pa, po izjavama nekih trgovaca, i uvoz sprečava veću eskalaciju cijena, dosta manju od prosjeka EU. U travnju ove godine u odnosu na travanj 2017. mlijeko i sir u EU su poskupjeli 4,8 posto, a u RH svega 0,6 ističe direktor Croatiastočara Branko Bobetić. Na rast je utjecao i Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi zbog kojeg su trgovci povećali marže, a i dio troškova s leđa proizvođača pao je na njih.

Prevelika konkurencija trgovaca

Zbog prevelikog broja trgovaca u odnosu na kupovnu moć poskupljenja će, pogotovo kad je riječ o osnovnim namirnicama, biti tolika taman da trgovci opstanu, tvrdi Martin Evančić iz NTL-a. Prema tome će se rast cijena hrane u maloprodaji zadržati na 2 posto u ovoj godini pod utjecajem stope inflacije, viših cijena energije i goriva, te problema u najvećem trgovačkom lancu zbog kojega je uobičajeni trgovački rat cijenama i akcijama na “nižem” nivou, ističe privatni konzultant Drago Munjiza.

>>>Eurostat: Godišnja inflacija u eurozoni u ožujku ubrzala na 1,4 posto

Zbog špice turističke sezone u priobalju cijene će biti u prosjeku veće i za 15 posto u odnosu na kontinent. Iako monetarna politika ne vodi politiku ciljane inflacije, poželjnom razinom potrošačkih cijena smatra rast od oko 2 posto, ističe Zoran Savić, ekonomski analitičar HGK.

Iako je inflacija u svibnju iznosila 1,9 posto, temeljna inflacija iznosila je znatno nižih 0,9 posto, što pokazuje da su ukupne potrošačke cijene rasle zbog trenutačnih poremećaja na tržištu hrane i nafte te da će kod tih dviju vrsta cjenovno manje neelastičnih roba šokovi biti sporadični i vremenski ograničeni.

25. travanj 2024 18:40