22. veljača 2019.

Stiže umjetno meso: Biste li radije kebab iz nizozemskog laboratorija ili s poljske farme

Dogodine, a najkasnije 2021., na tržište bi trebalo doći stanično proizvedeno meso, koje uza snažnu potporu najmoćnijih svjetskih ulagača uzgajaju tvrtke od Maastrichta do San Francisca. Najintrigantnija i potencijalno ekonomski najisplativija hrana budućnosti, premda još uvijek u eksperimentalnoj fazi, nije više samo futuristički koncept u laboratorijskim uvjetima nego i ozbiljna industrija u nastajanju koja bi mogla pomrsiti račune postojećem stočarskom sektoru.

Prve komade stanično proizvedenoga mesa nizozemska kompanija Mosa Meat planira tržišno plasirati već dogodine, a najkasnije 2021.

– Ušao sam u posao nastojeći riješiti probleme prijetnje sigurnosti hrane i visoke cijene koju podnosi okoliš proizvodnjom mesa uzgojem stoke. Obrok od pravog mesa mogao bi 2035. godine biti toliko skup i moralno upitan kao što je danas pašteta koja se pravi od jetre šopanih gusaka – slikovit je Mark Post, osnivač Mosa Meata. Taj se profesor fiziologije na Sveučilištu u Maastrichtu upisao u povijest kao prvi tvorac umjetno stvorenoga komada mesa. Bilo je to sada već davne 2013. godine, a od predstavljanja prvog umjetnog hamburgera do danas mnogi s istančanim njuhom za poslovne prilike uložili su u brzorastuće nizozemsko tehnološko prehrambeno poduzeće.

https://www.youtube.com/watch?v=V5ZC1ojCtyk

Revolucija u prehrambenoj industriji na nezaustavljivom putu prema svima dostupnoj hrani budućnosti uzela je maha. Proizvođači stanično uzgojenog mesa okupili su se ovoga mjeseca na trodnevnom samitu u San Franciscu, pretresli tamo aktualna dostignuća industrije u nastajanju, razmijenili mišljenja o industrijalizaciji procesa i regulaciji branše te uključivanju budućih potrošača u ocjenjivanje proizvoda od stanično uzgojenog mesa. Odaslana je i poruka kako žele da se meso koje proizvode naziva stanično uzgojeno meso, ne meso uzgojeno u laboratorijima ili bilo kako drugačije, a kako se ne bi kod budućih potrošača stvarala odbojnost i zabuna. Hoće li to pomoći da novi kov mesa postane privlačniji?

Odgovorite nam u anketi jeste li spremni degustirati ovaj novi kov mesa čija proizvodnja uključuje biopsiju žive životinje, izoliranje stanica mišićnog tkiva i uzgoj tkiva u laboratorijskim uvjetima!

Više o ovom mesu budućnosti čitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera.