Aktualno
StoryEditor

Što će biti s jogurtom? Najveći izvoznik mliječnih proizvoda zabilježio prvi godišnji gubitak

13. Rujan 2018.

Novozelandska Fonterra, najveći izvoznik mliječnih proizvoda u svijetu, objavila je svoj prvi godišnji gubitak zbog viših troškova i značajnih jednokratnih stavki, prenosi u četvrtak BBC. U financijskoj godini koja je završila u srpnju kompanija je poslovala s gubitkom nakon oporezivanja od 196 milijuna novozelandskih dolara (128,5 milijuna američkih dolara).

Fonterra je zadruga koja kupuje mliječne proizvode novozelandskih stočara i prodaje ih stranim tvrtkama.

>>>Proizvodnja kravljeg mlijeka u 2017. pala 2,6 posto

„Moramo priznati da rezultati ne zadovoljavaju standarde po kojima se moramo ravnati”, izjavio je izvršni direktor Fonterre Miles Hurrell. Ove je godina Fonterra otpisala više od 400 milijuna novozelandskih dolara ulaganja u kineskog proizvođača dojenačke hrane Beingmate. Kupnju 18,8 posto udjela u kineskoj tvrtki najavili su 2014. godine sa ciljem širenja distribucijske mreže.

Zbog objavljenog godišnjeg gubitka najavili su veliku analizu poslovanja, uključujući ulaganje u kinesku tvrtku. Upitan u telekonferenciji s novinarima bi li analiza mogla rezultirati prodajom udjela u Beingmateu, financijski direktor Marc Rivers rekao je da su „sve opcije na stolu”.

Poslovne rezultate dodatno je pritisnula višemilijunska odšteta francuskom proizvođaču mliječnih proizvoda Danoneu zbog neutemeljene panike oko kontaminacije proizvoda 2013. godine.

24. travanj 2024 06:47