Aktualno
StoryEditor

Što će HDZ-u oporba kraj vlastitih članova?

27. Ožujak 2017.

HDZ, stranka koja je na posljednjim izborima dobila najveći broj glasova, unatoč silnim aferama prošlih godina i dalje je na vlasti. Predsjednik stranke i aktualni premijer Andrej Plenković, čiji se kult ličnosti u javnosti glanca do savršenstva, ima stvarno lak posao. Voditi Vladu, doduše koalicijsku, koja u ovom trenutku gotovo da i nema aktivnu oporbu. Osim Živog zida.

SDP-u kao da je s odlaskom Zorana Milanovića amputirana muškost. Novi vođa ljevice ima pregršt nerazvijenih i nepoliranih političkih sinapsi, da ga javnost, pa čak ni birači SDP-a, ne doživljavaju kao ugrozu aktualnoj političkoj konstelaciji. Čak i kada bi mogao poentirati nekim lakim, političkim verbalnim jedanaestercem, on kao da namjerno bubne neku glupost tek toliko da se zna da nosi politički dres, premda rezerviran za pomoćnog igrača s klupe. HDZ je prema Bernardiću iznenađujuće krotak, usred početka kampanje za lokalne izbore HDZ-ove strelice đentlmenski zaobilaze mladog SDP-ovog vođu. A i to, kažu upućeni, nije bez vraga.

"Vojnik Ryan"

HDZ-ovci su navodno odlučili biti blagi prema SDP-ovom "vojniku Ryanu", jer je i takav krnji SDP bolja i benignija oporba na lokalnim izborima od Živog zida. Živi zid jedina je aktivna oporba u Hrvatskoj, koja grize i grabi nevjerojatnom brzinom zahvaljujući Ivanu Pernaru koji koristi moderne tehnologije i socijalne mreže kako bi pronašao svoje sljedbenike među gerilom apolitičnih i neaktivnih birača, kojih itekako ima. Bez ikakve političke ideologije i programa, samo s kritikom, njihove poruke ustvari bezbolno pronalaze put do onih kojih ih žele slušati i podržati.

Za HDZ nije opasan ni HNS, stranka koja iskače iz paštete, Vrdoljak je pristupačniji i viđeniji političar sad nego dok je ustvari bio dio Vlade, a navodno se vrlo često i vrlo tajno sastaje sa osobama od premijerova povjerenja. Postoji šansa da, odluči li se HDZ riješiti Mosta, HNS postane dio njihovog tima, a prema kuloarima, jedini je uvjet za takav "deal" Ministarstvo gospodarstva sa sektorom energetike kojim HNS-ov kadar već dobrih 5 godina uredno jaši.

Takve informacije došle su i do Mosta, gdje ne prezaju i od suradnje s SDP-om u pojedinim županijama uoči lokalnih izbora, koji su za njih biti ili ne biti teritorij. Izgube li Metković i Omiš gube tlo pod nogama, a onda je i košarica od HDZ-a moguća.

A dok je takve oporbe, HDZ najviše muče vlastiti odmetnici. Pa će tako članica njihova Kluba zastupnika Bruna Esih u borbu za gradonačelničko mjesto u Zagrebu, podržat će je ne samo bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, nego i Andrija Hebrang. Previranja je u stranci svakim danom sve više, a i zamjeranja što se ne uhljebljuju njihovi kandidati. Što bi HDZ morila nepostojeća oporba, kad najgore i najbolnije noževe u leđa zabijaju članovi stranke?

20. travanj 2024 15:31