Aktualno
StoryEditor

Što gricnuti na Zagreb Burger Festivalu

15. Rujan 2018.

Prvi dan nakon službenog otvorenja Zagreb Burger Festivala Liderova izvidnica koju su utjelovile Nataša i Nikolina infiltrirala se među najpoznatije hrvatske food bloggere i s njima zagrizla u osebujnu i bogatu ponudu festivala koji opasno širi opojne mirise sa Strossmayerova trga u svim smjerovima.

Možda je i taj miris doprinio gužvi na prvom danu Zagreb Burger Festivala koja je samo pokazala da i nakon dvije godine okupacije gastro scene, Zagrepčani i dalje briju na burgere. Ovaj festival još je beba, a već je postao najposjećenije hrvatsko street food događanje. Lani ga je posjetilo oko 170 tisuća burgeroljubaca, a organizatori očekuju još i veću posjećenost ove godine.

No, dosta je zezanja, bacimo se na hranu. Nismo se najele do granice pucanja da bismo sada šutjele o tome. Svašta se priprema na užarenim grillovima Strossa i stvarno se lako može zadovoljiti različite ukuse. Tako da ni vegetarijanci ne bi smjeli ostati gladni. No, naši favoriti ne bi im se svidjeli.

>>> Zagreb Burger Festival širom otvorio vrata i prozore

Blogerski stručni sud dao je najviše ocjene Burger Baru, čiji vlasnici Rudi i Tomislav Stipić meso kupuju isključivo od dobavljača sa Žumberka, a Rudi sam pripravlja umake za burgere. Njihov burger nažalost nismo okusile pa vam ga donosimo na pobjedničkoj fotografiji.

Blogerski ukus na drugo mjesto stavio je burger iz Submarinea, koji smo s velikim užitkom i mi požvakale i iz iskustva možemo ustvrditi da je taj burger jednostavno senzacionalan u svojoj tradicionalnosti. Ako želite nepatvoreni izvorni šmek burgera u kojem prevladava čista junetina i blagi ukusni umaci, ovaj je momak odličan odabir.

Trećim najboljim blogeri su proglasili burger iz Celler Bara, koji je na ZBF došao pod novim imenom. Riječ je o restoranu Obrtnički dom u kojem se po zagrebački ‘gabla‘ još od 1971. i u svojoj ponudi na Strossu imaju Jameson Burger od junetine s Jameson umakom, četiri vrste topljenog sira, prženim lukom u kajenskom papru, Worcesterom i dodacima; Chicken burger s otkošteni pilećim zabatkom, crvenim i hambi umakom i dodacima, i  dva noviteta Burger s kremom od bijelog tartufa i Burger s kremom od crnog tartufa. Definitivno zvuči jako zanimljivo, ali burger se nije probio do našeg stola, tako da ćete se morati osloniti na preporuku naših foodija i na vlastite okusne pupoljke.

>>> Zrinka Hrvoj, vegetarijanka koja vodi burger bar, prkosi stereotipima

Ako biste probali nešto divlje, prošetajte do Đurine hiže u kojoj se spravljaju burgeri od divljači. Kušale smo Meat The King burger od crne slavonske svinje i Divljeg Đuru u kojeg se uvukla čitava jedna basna - pljeskavica je mix srne i jelena lopatara, uz dodatak lisički i paprika. Zanimljiv, nesvakidašnji menu.

Za one liberalnije, koji u srcu hamburgera ne očekuju pljeskavicu, atraktivni su i šareni burgeri iz Placa. S guštom smo u sebe, iako već prilično site, ubacile i chicken burger sa zelenim pecivom, kao i Roast Beef Burger iz GoodFooda, koji sa svojim umakom od hrena nudi lagani okus ranog proljeća.

U bogatoj trpezi burgera bilo je i onih koje bismo bez puno oklijevnja opisale kao neuspješne eksperimente, ali većina burgera zadovoljit će i zahtjevnija nepca koja nisu sretna s klasikom koju preferira većina (brioche pecivo, sočni komad junetine, umak i malo zeleno-crvenih vitamina rajčice i zelenjave), već žude za funky kombinacijama.

Za potpunu gastro sreću tu su craft piva iz Garden Breweryja, a nas je svojim gin koktelima iz GINgle Bellsa osvježio najpoznatiji hrvatski barmen Marin Nekić. Bacile smo oko i na šljokičasti gin iz Rakijarnice Mangosta, ali savršeno je jasno da nam je u jednom trenutku stvarno bilo dosta. ZBF traje do 23. rujna i osim gastro, nudi i bogat glazbeni program, tako da ćemo se sigurno vratiti i još svašta iskušati. Živjeli!

Autorice: Nataša Dević i Nikolina Oršulić


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

25. travanj 2024 09:45