Aktualno
StoryEditor

Što je to efekt ‘velike ribe u malom jezeru‘?

15. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=oVbh8kbKnzQ[/embed]

Je li za uspjeh bolje ući u veliku tvrtku i okružiti se talentiranim kolegama ili je bolje odlučiti se za manju organizaciju gdje će talent pojedinca zbog manjka konkurencije doći više do izražaja?

>>>Appleova pravila za uspjeh: Pustite staro, maksimalno iskoristite buduće.. i zabavljajte se

Riječ je o tzv. Big Fish Little Pond (velika riba, malo jezero) efektu, koji su britanski znanstvenici istraživali na primjeru selektivnog školovanja, u kojem se djeca stavljaju u bolje/lošije škole ovisno o sposobnostima iskazanim tijekom dosadašnjeg uspjeha.

Očekivano bi bilo da postavljanje visokih ciljeva inspirira bistriju djecu da više brinu o svom obrazovanju, no ljudi su ljubomorna stvorenja s ružnom navikom da se uspoređuju s drugim ljudima, piše BBC. To znači da će dijete od kojeg se mnogo očekuje, okruženo ostalom ambicioznom djecom imati manjak samopouzdanja vezano uz svoj potencijal od djeteta koje nije bilo okruženo revnim odlikašima. Dakle, umjesto da ambiciozno okruženje pozitivno djeluje na ego, prestižne škole zapravo mogu postići kontraefekt, da se dijete osjeća glupo, da potiskuje motivaciju i smanjuje šanse za uspjeh.

>>>Svaki uspjeh je prolazan, znate li se nositi s razočaranjima?

Sličan primjer su i nogometne momčadi gdje se pokazalo kako uklanjanje najvećeg talenta ima pozitivan efekt na cijeli tim, jer su drugi igrači motiviraniji kada dobivaju priliku vježbati svoju igru, umjesto sjediti na klupi.

Također, pojedinci odrasli u malim sredinama više streme ka uspjehu od onih odraslih u gradu.

Iako nema sličnih istraživanja u različitim profesijama i radnim mjestima, istraživači vjeruju kako se efekt ‘velike ribe u malom jezeru‘ očituje i u vrlo konkurentski nastrojenim sektorima poput poslovnog savjetovanja gdje najbolji dobivaju bolje klijente i bolje prilike, dok osrednji imaju vrlo male šanse za napredovanje.

>>>Iscrpljenost i uspjeh idu ruku pod ruku. Ili?

Zaključak jest da ambiciozan početak, primjerice stažiranje u velikoj tvrtki može biti dobar prvi korak u karijeri, no dugoročno je bolje biti u ‘malom jezeru‘ jer pruža više prilike za stjecanje znanja i vještina.

19. travanj 2024 19:00