Aktualno
StoryEditor

Što jesti kada smo pod stresom?

07. Ožujak 2017.

Određene namirnice imaju smirujući učinak na cjelokupni sustav, dok neke djeluju kao stimulansi. Ukoliko je netko pod stresom ili ima napade anksioznosti, prilagodba u prehrani svakako se preporučuje.

Za ublažavanje simptoma dobri su:

Puretina

Namirnice koje obiluju triptofanom imaju pozitivne efekte na ljude pod stresom budući da ova amino - kiselina pomaže mozgu u izlučivanju serotonina. Može se naći u puretini, piletini, bananama, mlijeku, bademima, siru, soji, orašastim plodovima, maslacu od kikirikija i sezamu.

>>> Kako prepoznati rak crijeva?

Junetina

Veza između vitamina B grupe i raspoloženja, dokazana je. Nedostatak vitamina B može biti okidač za depresiju, a nadoknaditi ga možemo konzumiranjem junetine, svinjetine, piletine, zelenog povrća, naranči, riže i jaja.

>>> Slab vid, loš seksualni život i još pet posljedica manjka sna

Cjelovite žitarice

Ugljikohidrati također doprinose proizvodnji serotonina u mozgu. Kada su oni vaš izbor, preporučuju se cjelovite žitarice poput smeđe riže i crnog kruha, a svakako treba izbjegavati slatkiše i bijeli kruh. Prerađeni ugljikohidrati daju nam trenutni nalet energije, no nakon toga razina šećera u krvi rapidno opada, ostavljajući nas letargičnima.

Losos

Dokazi o benefitima konzumacije omega 3 kiselina gomilaju se s godinama. A njih je najviše u lososu, tuni, haringi, sardinama i inćunima. Neka istraživanja pokazuju da su se pacijenti koji su uzimali anti-depresive uz omega 3 kiselinu, mnogo brže oporavili od depresije, od onih koji su bili samo na lijekovima. Dodatni pozitivan učinak omega 3 ima na srce.

Kada ste pod stresom, svakako izbjegavajte: slatkiše, kavu, alkohol i prerađeno meso.

25. travanj 2024 00:46