Aktualno
StoryEditor

Što nam donosi utrka za osvajanje Marsa?

23. Srpanj 2018.

Ponovo hladnoratovsko zatezanje ima i jednu korisnu nuspojavu - nakon više od pedeset godina krenula je svojevrsna svemirska utrka među državama, piše Novi list.

>>>Upoznajte sedamnaestogodišnjakinju s NASA-inom putovnicom za Mars

Amerikanci najavljuju osvajanje Marsa, Rusi pojačavaju svoju kozmonautsku sekciju, a Kinezi nastoje i sami nešto napraviti. Uz sve to, i Europska svemirska agencija ima svoje planove.

Svemirska utrka ne donosi samo promjene u svemiru, nego i na Zemlji. Tako je ona prva svemirska utrka dovela do mnogih otkrića i tehnologija koje danas držimo najobičnijom stvari. Primjerice, mikrovalna pećnica izravni je produkt američkog svemirskog programa jer se trebalo smisliti kako svemirskim putnicima omogućiti toplu hranu.

U ovu su se utrku uključili i privatnici, od kojih je najopoznatiji Elon Musk sa svojim projektom Space X i jeftinijim svemirskim letovima.

>>>NASA poslala na Mars prvi robotski lander za bilježenje ‘marsotresa’

Postoji i nekoliko projekata kojima je cilj iskoristiti svemirske letove u niskoj orbiti za transport ljudi, što je bitno jer bi se skratili interkontinentalni letovi, pa bi se za dva-tri sata moglo prelaziti s kontinenta na kontinent.

19. travanj 2024 19:00