Aktualno
StoryEditor

Što nas očekuje na tržištu kapitala?

19. Prosinac 2016.
Piše:
Trading Room

Tjedan koji je obilježen centralnim bankarima diljem svijeta je iza nas. Glavna vijest dolazi u vidu povećanja ključnih kamatnih stopa od Feda i to na raspon od 0.50-0.75% što znači da će i banke povisiti svoje kamatne stope što je pozitivan znak za ekonomiju jer je gospodarstvo dovoljno jako da izdrži takve pritiske. Što se banaka tiče, njima povećanje kamatnih stopa ide u prilog jer će ostvarivati više profite i isplaćivati više dividende. Sve navedeno je utjecalo na veliki rast cijena dionica iz bankarskog sektora posljednjih mjesec i pol, što je vidljivo na grafikonu ispod. Kamatne stope prvi put su povećane prošle godine u prosincu i to prvi put nakon više od deset godina pada što je lansiralo cijene obveznica i smanjilo prinose na iste. Sada su tržišta obveznica reagirale padom cijene jer više kamatne stope dovode do viših prinosa na obveznice. Obzirom da je u dućoj godini najavljeno povećanje kamatnih stopa u tri navrata, američki dolar je nastavio jačati te se uskoro može očekivati izjednačavanje sa europskom valutom koju opterećuje ekspanzivna monetarna politika ECB-a (Europska centralna banka) koja će zasigurno potrajati još dvije do tri godine.

Najveće žrtve povećanja kamatnih stopa su zemlje koje se zadužuju u američkom dolaru, jer jačanje dolara znači da moraju izdvojiti više jedinica domaće valute za otplatu duga ali i za plaćanje kamata. Nažalost, među takvim zemljama smo i mi jer iduće godine na naplatu dolazi dolarska obveznica u iznosu od 1.5 milijardi USD. Ipak je pozitivno što su financijska tržišta preplavljana viškovima likvidnosti te što su na europskom tržištu kamatne stope jako blizu nule i uz negtivne prinose najsigurnijih EU zemalja ne bi trebalo biti problema sa refinanciranjem i to po nižoj kuponskoj stopi.

Grafikon 1 – Dionice iz bankarskog sektora

Izvor: TradingView.com

Dionički indeksi su tijekom tjedna dosegnuli nove rekordne vrijednosti a cijene su tjedan zaključile blizu rekordnih razina. Od početka godine najviše su profitirali dioničari financijskih institucija. Sve značajnije investicijske banke su nadmašile S&P 500 indeks po rastu koji je do izražaja najviše došao posljednjih mjesec i pol dana a kako stvari stoje vrh se još ne vidi.

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici.

18. travanj 2024 23:42