Aktualno
StoryEditor

Što očekivati od dionice Applea u narednom periodu?

26. Rujan 2016.
Piše:
Trading Room

Pogledajmo što očekivati od dionice Apple-a u narednom periodu. Vjerojatno ne postoji osoba na svijetu koja nije čula za ovu kompaniju i njezine globalno uspješne proizvode i usluge. Portfelj proizvoda sadržan je od iPhone - pametnih mobitela, iPad – tableta, te Mac – kompjutera. Portfelj usluga je sadržan od iLife – software baziran na digitalnom stilu života za korisnike, iWork – digitalni paket produktivnosti koji pomaže korisnicima napraviti, prezentirati i objaviti dokumente, prezentacije te druge programe neophodne za poslovanje poduzeća. Također nudi i Apple TV koji se povezuje izravno sa korisnikom, te nudi usluge streaminga željenog sadržaja koji korisnik često gleda. U ponudi imaju i Apple Watch koji je povezan sa korisnikovim iPhone-om, te mnoge druge proizvode i usluge. Velika želja im je i automobil, a hoće li uspjeti saznat ćemo u skoroj budućnosti. Kompanija Apple Inc. osnovana je 1977. godine sa sjedištem u Cupertino, California.

Kako su plasiranje i očekivanja od novog modela iPhone 7 utjecala na cijenu dionice pogledajmo u analizi. Snažnom rastu cijene u posljednja dva tjedna, potpomogao je i plasman novog modela iPhone 7, te se vidi (Grafikon 2) kako je cijena dionice porasla sa 102.53 USD na 116.18 USD u svega tjedan dana.

Optima trader

 

Trenutna cijena dionice Apple Inc. [NASD:AAPL] iznosi 112.71 USD, uz tržišnu kapitalizaciju od 607.33 milijardi USD. Cijena se tijekom godine dana kretala u rasponu od 88.99 – 121.23 USD. Dionica je uvrštena u DJIA i S&P 500 indekse.

Dugoročni trend je rastući. Srednjoročni trend je horizontalni dok je kratkoročni trend rastući. Indikator RSI (14) koji signalizira prekupljenost/preprodanost dionice nalazi se u neutralnom području sa vrijednošću od 59.98 i kreće se prema području prekupljenosti. Glavni pomični prosjeci (PP) imaju sljedeće vrijednosti u odnosu na cijenu: SMA20: +3.23%, SMA50: +5.95%, SMA200: +11.40%.

Prinos od početka godine (YTD) je pozitivan i iznosi +8.90%. Ako promatramo posljednji mjesec cijena je porasla za +4.33%, dok je za 6 mjeseci rast iznosio +8.39%, a na godišnjoj razini prinos je pozitivan i iznosi +0.10%. Pogledajmo što kažu grafikoni.

Grafikon 1 – Dnevni grafikon 5Y – (NASD:AAPL)

[caption id="attachment_240621" align="aligncenter" width="627"]Grafikon1 Izvor: OptimTrader Trgovačka platforma[/caption]

Grafikon 2 – Dnevni grafikon 2Y – (NASD:AAPL)

[caption id="attachment_240622" align="aligncenter" width="625"]Izvor: OptimTrader Trgovačka platforma Izvor: OptimTrader Trgovačka platforma[/caption]

Obrazac: Od dna iz svibnja ove godine formiran je rastući kanal unutar kojeg se cijena kreće između gornje otporne linije kanala i donje potporne linije kanala, sa višim vrhovima i višim dnima. Cijena dionice je iznad značajnih pomičnih prosjeka (PP) što je dokaz snažnog rastućeg trenda, pogotovo od kad je probijen PP od 200 perioda koji se pokazao kao pouzdan smjer trenda (Grafikon 2) i značajan otpor prethodna dva puta a sad u ulozi potporne razine. Brži PP od 20 dnevnih perioda je iznad sporijeg PP od 50 dnevnih perioda, što daje potporu rastućem trendu. Cijena se trenutno odbila od Fibonacci razine od 76.4% (Grafikon 1) koja se može tumačiti kao značajna razina, s tim da nije isključeno još jedno testiranje razine od 61.8% što se podudara sa donjom linijom rastućeg kanala (Grafikon 1).

Mogući ulazak u poziciju: Ulazak u poziciju mogao bi biti na horizontalnoj potpornoj liniji sa minimalnim rizikom ispod nje, dok bi idealan ulazak u poziciju bio na donjoj liniji rastućeg kanala na Fibo razini od oko 61.8%.

Mogući izlazak iz pozicije: Cilj je razina otpora (gornja linija rastućeg kanala) u kombinaciji sa otpornim razinama R1, R2 i R3 kao konačnim cijevima, s tim da se može koristiti pomični stop loss nalog kako bismo maksimizirali moguću dobit. Moguće je i probijanje trostrukog vrha iz 2015. godine što bi onda postalo potporna razina.

Money Management: 1:4

Za OptimTrader Ivan Stojanović, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader)

Za bilo kakav upit, pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Analiza je informativnog i edukativnog karaktera, te se ne smije shvatiti kao preporuka za kupnju/prodaju dionica. Čitanjem analize prihvaćate Izjavu o ograničenju odgovornosti (DISCLAIMER).

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

26. travanj 2024 00:08