Aktualno
StoryEditor

Što se događa s kineskim divom? Huawei pravdu traži u medijima i na američkim sudovima

29. Svibanj 2019.

Nakon snažnog američkog ataka kojim se kineskog telekomunikacijskog diva Huawei želi izgurati s globalne scene, krenula je pravna borba za pravdu. Dok se SAD poziva na razne regulative donesene na inicijativu američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je opako zagrezao u svoju ulogu protekcionista američkog gospodarstva, Huawei put za preživljavanje traži na sudu i u medijima.

U utorak  je tako podnio zahtjev u Sjedinjenim Državama za ubrzanje postupka protiv Bijele kuće koju je podnio u ožujku na Saveznom sudu u Teksasu. U toj tužbi Huawei zahtijeva da se neustavnim proglasi Zakon o autorizaciji nacionalne obrane (NDAA) kojim Trump želi Huaweiju amputirati američko tržište. Dio tog zakona zabranjuje američkim vladinim agencijama sklapanje ugovora s Huaweijem ili tvrtkama koje koriste opremu tvrtke, a Huaweiju nije dano pravo da se žali.

Zahtjev bi mogao ubrzati presudu bez dodatnih troškova i izbjeći suđenje, a ono što je za kineskog diva najvažnije, takav ubrzani postupak donošenja presude mogao bi isključiti obvezu predaje osjetljivih korporativnih informacija. Također mogao bi dati tvrtki priliku da javno izloži svoje argumente pred sudcem u samo nekoliko mjeseci, umjesto da se čeka na početak suđenja, piše New York Times.

Kako bi objavio svoj podnesak, Huaweijev pravni tim dvaput se obratio američkim medijima. Glavni pravni savjetnik Huaweija Song Liuping iznio je argumente tvrtke za podnošenje svog zahtjeva u ponedjeljak u The Wall Street Journalu. A već je u srijedu tvrtka bila domaćin konferenciji za novinare u sjedištu u kineskom gradu Shenzhen.

- Američka vlada nije pružila dokaze da je Huawei prijetnja sigurnosti. Nema pištolja, nema dima. Samo nagađanja - rekao je tom prilikom Song dodavši kako  zabrana njihovih proizvoda u SAD-u ne bi učinila mrežu u sigurnijom, već bi mogla odvratiti pozornost od većih i hitnijih sigurnosnih prijetnji.

Naglašeno je pritom i da sve veća ograničenja pri kupnji Huaweijeve opreme šteti američkim potrošačima. Trump je ranije u svibnju izdao naredbu kojom se američkim telekomunikacijskim tvrtkama zabranjuje instalirati opremu proizvedenu u inozemstvu koja bi mogla predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Iako ta naredba nije spominjala ni Kinu ni Huawei, djeluje kao djelotvorna zabrana njihovih proizvoda.

Song je kazao kako su akcije protiv Huaweija oduzele slobodu izbora američkim dobavljačima i potrošačima, što bi moglo nanijeti štetu tamošnjim ruralnim područjima. Dok glavni američki telekomi ne koriste Huaweijevu opremu, niske cijene njihove tehnologije učinile su ga privlačnim za manje dobavljače koji su željeli povezati udaljenije dijelove Amerike.

Dok se SAD trudi cijelom svijetu ‘ogaditi‘ moćnog kineskog protivnika pričama o špijunaži, Huawei se okrenuo medijima. Sustavnim obraćanjem javnosti iz kineske tvrtke šalju se poruke kako nema dokaza da su ikada radili u službi ‘njuškača‘ Pekinga te da njihovi proizvodi nisu prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Iako se u njihovim istupima ne odaje taj dojam, za pretpostaviti je da su solidarizacija javnosti i pokušaji istjerivanja pravde, dijelom i očajnički potezi kineskog diva kojeg bi potezi Trumpove administracije mogli baciti na koljena. Naime, američke tvrtke ne smiju prodavati komponente i svoj softver Huaweiju. Iako je napravio zalihe očekujući sličan rasplet, dugoročno odsjecanje opskrbnog lanca američkom elektronikom moglo bi ozbiljno naštetiti Huaweijevom poslovanju.

Song je pozvao na razmišljanjem izjavom kako su recentne američke akcije otkrile zabrinjavajući novi obrazac demonstrirajući moć i spremnost američke vlade da kazni druge zemlje i tvrtke.

- To je opasan presedan. Danas su to telekomunikacije i Huawei. Sutra bi to mogla biti vaša industrija, vaša tvrtka, vaši potrošači - poručio je Song.

26. travanj 2024 09:10