01. lipanj 2019.

Što znate o United Groupu koji će preuzeti Tele2 Hrvatska

United Group jučer javnosti predstavljen kao kupac hrvatskog dijela poslovanja globalne teleoperatorske kompanije Tele2 za koje će izdvojiti 220 milijuna eura.

Što zapravo znamo o potencijalnom novom vlasniku Tele2 Hrvatska? Potencijalnom jer sve još treba odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a očekuje se da bi njihovo mišljenje trebalo doći do kraja godine.

United Group ima sjedište u Amsterdamu. Osnovana je 2000. godine kao mali kabelski operater. Danas posluje u šest zemalja, zapošljava 4.400 ljudi i deklarira se kao vodeći pružatelj medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. Ta grupa, čiji  je većinski vlasnik donedavno bio američki fond Kohlberg Kravis Roberts (KKR), hvali se ‘najvećom mrežnom pokrivenošću u regiji‘ i 3,82 milijuna pretplatnika. Prošle godine ostvarili su godišnji prihod od 674.5 milijuna eura. U ožujku 2019. većinski vlasnik United Groupa postala je britanska investicijstva tvrtka BC Partners.

United Group je u Hrvatskoj bio prisutan kroz Total TV koji je morao prodati kada je bacio oko na Central European Media Enterprises kompaniju. Kupovinom CME-a prošle je godine United Group postao vlasnik njihovog slovenskog i hrvatskog medijskog portfelja, koji uključuje Novu TV.

Uz to što posjeduje regionalnu N1 televiziju i Sportklub, vlasnici su brojnih televizijskih programa koje možda pratite poput Top, Cinemania, Grand i Grand2, Lov i ribolov, Fight Channel, Pikaboo, Vavoom, IDJ TV, Brainz i Mini TV.

Vlasnici su srpskog SBB telekoma, telemacha u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori te Total TV-a u Sloveniji, Srbiji, BiH i Makedoniji.

Optima je sljedeća?

Telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura za direktno.hr navodi kako je United Groupu nedostajala samo Hrvatska jer u regiji jedino kod nas nije imao svog teleoperatera. No, nakon Tele2 usmjerit će se na akviziciju pružatelja fiksnih usluga.

" Za pretpostaviti je da će uskoro gledati da kupe pružatelja fiksnih telekomunikacijskih usluga. Moja pretpostavka je da bi to mogao biti Optima telekom. Hrvatski telekom trenutno upravlja Optima telekomom, a AZTN je naložio da se Optima kroz godinu dana počne prodavati, Ako najavljenu kupnju Tele2 odobri AZTN, to bi mogao biti logičan sljedeći korak", zaključio je Lubura.

Ima li na hrvatskom tržištu mjesta za takvog titana i kako će se to odraziti na duopolno telekomunikacijsko tržište, ostaje za vidjeti.