Aktualno
StoryEditor

Stöttinger: Buduće lidere treba podučiti ‘mekim vještinama‘

28. Veljača 2017.

Svrha poslovnih škola, ciljane skupine, nastavni programi i pedagogija MBA programa moraju se dubinski sagledati kako bi se utvrdila njihova buduća uloga u društvu. Uloga poslovnih škola u nastojanju da menadžment učine još kvalitetnijim odnosno profesionalnijim treba biti jasna, a to zahtijeva i preispitivanje ambicioznih ciljeva osnivača tih škola.

Meke vještine i međunarodna iskustva

Prema stručnom mišljenju prof. Barbare Stöttinger, dekanice poslovne škole WU Executive Academy iz Beča, posebno je važno menadžere podučiti mekim vještinama kako bi oni i dalje uspješno upravljali sve kompleksnijim dijalogom između više interesnih grupa i tvrtki. Njihova vrijednost samo će rasti, a upravo prema razini kojom su ovladali mekim vještinama razlikovat će se menadžeri i osobe na upravljačkim pozicijama. Čitava etička i CSR debata isprepletena je u sve složenijem i međusobno ovisnom popisu globalnih problema. Posljedično tome, poslovne škole također su pred izazovom dati smjernice o tome kako bi budući lideri trebali pristupiti gorućim globalnim pitanjima. Poslovne škole bore se za osmišljavanje iskustva učenja koje pruža međunarodno eksponiranje i poticanje kulturnog razumijevanja između različitih kultura s obzirom na važnost razumijevanja različitosti između kultura u svijetu globalne konkurencije.

Tehnička znanja

Također, za uspješnost u poslovanju menadžera neophodna su tehnička znanja i vještine

- Tehnologija će također imati snažan utjecaj na nastavne metode. Studenti i, posebno, zaposleni menadžeri koji se upisuju na Executive MBA program već sada imaju neprestan pristup materijalu za učenje neovisno o vremenu i lokaciji. Sofisticirane platforme učenja na daljinu koje dopuštaju sinkronu i asinkronu komunikaciju, razmjenu datoteka i video komunikaciju pomoću koje profesori drže nastavu na nekoj drugoj svjetskoj lokaciji i sveučilištima nagovještavaju ono što tek dolazi. Ipak, vjerujem da komunikacija uživo i interakcija razredne nastave neće biti u potpunosti zamijenjena učenjem na daljinu. Emocionalno vezanje i iskustva zajedničkih obroka s kolegama iz grupe i profesorima vjerojatno neće biti zamijenjena čak niti najsofisticiranijom tehnologijom još neko vrijeme, zaključila je dekanica Stöttinger.

[caption id="attachment_260176" align="alignnone" width="750"]škola Predavanje na WU Executive Academy[/caption]

Budućnost MBA programa

Jedna stvar je jasna. U budućnosti će, primjerice u 2020. i dalje postojati MBA programi. Međutim, kurikulum MBA programa vjerojatno će postati mnogo složeniji. MBA polaznici trebaju postati svjesniji problema s kojima se društvo susreće i stvari doživjeti u praksi. Osim prenošenja potrebnih osnova poslovanja, poslovne škole morat će ispuniti svoju obvezu da daju dodatne vrijednosti - vrijednosti koje se internaliziraju i dobivaju od profesionalnih menadžera. To je nedvojbeno mnogo teže nego podučavati tehničke vještine.

Primjer prilagodbe MBA programa novim vremenima

Kada je riječ o stvaranju novih programa ili prilagodbi postojećih prema izazovima budućnosti, WU Executive Academy uvijek nastoji biti korak ispred. Prilikom uvođenja novih inovativnih formata učenja poput Children coaching managers (Djeca podučavaju menadžere) ili Rethink Leadership – be mindful! (Razmislite o vodstvu – uzmite sve u obzir), menadžeri imaju priliku "doživjeti" svoje principe vođenja napuštajući tradicionalno kognitivno učenje i istraživati ih iz potpuno nove perspektive. U isto vrijeme, WU Executive Academy svojim programom nastoji obuhvatiti najnovije trendove vodstva. Koncept odgovornog vodstva, primjerice, podrazumijeva holistički pristup osmišljen kako bi MBA studentima omogućio da razviju svoj potencijal tijekom programa, pomažući im da postanu bolji vođe. Umjesto da se bave temama etike ili održivost u odvojenim modulima, oni su sastavni dio cjelokupnog MBA-a.

19. travanj 2024 08:55