Aktualno
StoryEditor

‘Stop srednjovjekovnim spravama!‘: Team UnLimbited djeci poklanja šarene 3D isprintane proteze

01. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=O-F916ZCuzc[/embed]

U jednoj maloj vrtnoj šupi u Swanseaju u Velikoj Britaniji nastaje čarolija. Inovatori Drew Murray i Stephen Davies tamo su smjestili svoj projekt UnLimbited, u sklopu kojeg besplatno proizvode 3D prostetičke ruke za djecu koja su rođena bez njih.

>>>Kuće iz 3D printera mogle bi riješiti stambeno pitanje milijardi ljudi

Djeca sama mogu odabrati boju i uzorak proteze, a nasmijana lica mnogih malih Ironmana(ica) koja vise na zidovima malene radionice dovoljna su nagrada za uloženi trud, iako primaju dobrovoljne donacije, piše Aleteia.

Budući je lista čekanja poduža, čeka se i do 18 mjeseci, njihov je dizajn dostupan unutar open source licence, što znači da je besplatan za sve. Tu je mogućnost iskoristio 10-godišnji Jamie Miller, koji je sam kupio 3D printer i uz pomoć oca u vlastitom domu isprintao svoju protezu, za što mu je trebalo oko 12 sati, piše Gazette Live.

Začetnik projekta UnLimbited je Davies, koji je i sam rođen bez ruke, pa je iz vlastitog iskustva znao kakve ružne "srednjovjekovne" sprave omogućava zdravstveno osiguranje. Već tada si je za cilj postavio omogućiti ostalima da dođu do modernijih proteza koje su također cjenovno pristupačne. Ubrzo je stupio u kontakt s Murrayom i zajedno su, vlastitim sredstvima, osnovali tvrtku.

>>>Tržište 3D ispisa do 2021. doseći će gotovo 10 milijardi eura, a regulative još nema

- Sve što radimo financiramo sami i iz velikodušnih donacija. Nismo humanitarna ustanova, samo dva muškarca u šupi. Isplati se koristiti profesionalne vještine za ovaj cilj, kaže duo u intervjuu za BBC.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ZE15CFkvtDs[/embed]

Prvo dijete kojem su promijenili i olakšali svakodnevni život je Isabella, koja zahvaljujući svojoj ružičastoj protezi može svirati klavir, šetati psa i igrati se s ostalom djecom. Njezina se priča pojavila i kao reklama na Paraolimpijskim igrama 2016. godine.

>>>Maričić: Sveučilište u Puli uskoro otvara veliki 3D laboratorij

Iako revolucionaran i koristan, njihov projekt može pomoći samo za gornje ekstremitete, kažu stručnjaci, jer materijali od kojih su napravljeni ne mogu podnijeti veliku težinu pa se ne mogu koristiti primjerice kao zamjena za noge.

27. travanj 2024 06:55