Aktualno
StoryEditor

Stotine tisuća građana marširat će sutra za ‘obranu znanosti‘

21. Travanj 2017.

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja u petstotinjak gradova u više od 40 zemalja svijeta okupit će se stotine tisuća znanstvenika i građana koji će sudjelovati u Maršu za znanost, nastojeći na taj način ukazati na značaj obrazovanja i znanosti u suvremenom svijetu.

Zamisao o organizaciji sutrašnjeg marša rodila se dan nakon Trumpove inauguracije, 21. siječnja, kada je održan Marš žena čiji su se sudionici zalagali za građanska prava. U prosvjedu je diljem svijeta sudjelovalo više od dva milijuna ljudi, a u Washingonu 500.000.

>>>VIDEO: Osvježeni Google Earth nudi 3D karte, više od 50 virtualnih tura

Organizatori inicijative koja nema ideološki ni politički predznak objasnili su da ona nije usmjerena izravno protiv Trumpa i republikanaca. Pokrenuta je zato što Trumpova administracija predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti svijeta uslijed antiznanstvenih ideja koje bi globalno mogle imati katastrofalne posljedice. Među njima su negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja.

Znanstvenici su zamijetili da se znanstvene činjenice već godinama prečesto ignoriraju u javnim raspravama te se zamjenjuju ideoloških vjerovanjima i ocjenama, rekao je Rush Holt.

Akciji su potporu dali brojni istaknuti znanstvenici iz cijelog svijeta, među kojima i najvažnija američka znanstvena udruga - American Association for the Advancement of Science (AAAS), koja broji 120.000 članova i, među brojnim stručnim časopisima objavljuje i prestižni Science.

- Organizatori marša u Washingtonu ističu da nije riječ o političkim motivima i da on nije usmjeren protiv vladinih dužnosnika. Znanstvenici su zamijetili da se znanstvene činjenice već godinama prečesto ignoriraju u javnim raspravama te se zamjenjuju ideoloških vjerovanjima i ocjenama, rekao je za AFP Rush Holt, predsjednik AAAS-a, nuklearni fizičar i bivši demokratski zastupnik u Predstavničkom domu.

>>>Trumpov savjetnik za okoliš kaže da ugljikov dioksid nije ključan faktor globalnog zagrijavanja

-Konačno su shvatili da će, ukoliko ne djeluju javno, znanost ubuduće sve češće biti u drugom planu, pogrešno prezentirana i interpretirana te da će zbog toga trpjeti mali ljudi, smatra Holt, podsjećajući na negativan utjecaj Trumpa i njegove administracije koji zastupaju relativizaciju istine i antiznanstvene teze, posebno ističući negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja.

>>>Prva transplantacija ljudske glave zakazana ove godine, ludost ili znanost?

-Znanstvenici koji su sudjelovali u Maršu žena počeli su se spontano okupljati te se postupno organizirati na društvenim mrežama. Dogovorili su održavanje manifestacije čiji će cilj biti obrana znanosti, objasnio je Holt. Okupljanje u Washingtonu počinje u 8 sati po mjesnom vremenu u gradskom parku i šetalištu National Mallu blizu Bijele kuće, gdje će se prosvjednicima obratiti brojni govornici. Povorka će tijekom poslijepodneva krenuti prema sjedištu Kongresa.

>>>Prošle godine 646 novih doktora znanosti, muškarci u manjini

Direktor odjela za razvoj i istraživanje francuske farmaceutske tvrtke Sanofi, Elias Zerhouni u srijedu je na konferenciji za novinare istaknuo da je znanost "univerzalni jezik koji pokreću činjenice i zdrav razum. Nije to samo američko pitanje, već i globalno, jer svi živimo na istom planetu".

Tjedan dana nakon Marša za znanost, 29. travnja će se organizirati Marš za klimu.

Organizatori američkog marša podsjetili su da su u siječnju 2017. kazaljke Sata Sudnjeg dana pomaknute na 2,5 minute do 12, najbliže otkad postoji. Marširat će se i Hrvatskoj, okupljanja počinju u 11 sati u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

16. travanj 2024 09:46