Aktualno
StoryEditor

Stožer za obranu Rafinerije: Zatvaranje je strateška zadaća Mađara

20. Travanj 2018.

Najava novog predsjednika Uprave Ine Sandora Fasimona da će hrvatska naftna kompanija transformacijom zadržati proizvodnju na jednoj lokaciji, a drugu koristiti za logistiku, u Sisku je u četvrtak izazvala ogorčenje među radnicima, dok u rafinerijskim sindikatima i Stožeru za obranu Rafinerije nafte i očuvanje radnih mjesta u Sisku kažu da su se takve najave i mogle očekivati, jer ocjenjuju da je zatvaranje Rafinerije nafte u Sisku strateška zadaća Mađara.

>>>Fasimon najavio zatvaranje pogona u Sisačkoj rafineriji, Ćorić iznenađen

- Prestrojavanja unutar MOL-a ne provode se bez razloga. Sve upućuje kako Mađari nastavljaju politiku neprijateljskog preuzimanja Ine, na koje već duže vrijeme upozoravamo. Imamo argumente koji govore o tome da su podaci o poslovanju naše rafinerije iskrivljeni i služe samo u svrhu njenog zatvaranja. I navodno nezavisna Deloittova analiza, na koju se pozivaju Mađari, sačinjena je na temelju podataka, koje im je Ina dostavila i naručila. Mislim da je sada vrijeme da nas primi netko u Vladi ili drugim mjerodavnim institucijama, što već duže tražimo, kako bismo im podastrli stvarne podatke, rekao je predsjednik sindikata Nova solidarnost i glasnogovornik Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić.

>>>Aldott: U RH nema tržišta za dvije rafinerije nafte

Kako dodaje Sekulić, posebno ih smeta izjava Sandora Fasimona kako sisačka Rafinerija navodno ne zarađuje novac. A već gašenjem pogona FCC (katalitičkog krekinga) koji osigurava sirovinu za namješavanje goriva, kako kaže, proizvodnja Ine je došla u kolaps.

Niti najave kako će višak radnika biti pošteno zbrinut, sindikalce ne može umiriti. Naime, ranije se govorilo o višku četrdesetak radnika, koji će biti raspoređeni na druga radna mjesta, a sada se taj broj već penje na stotine.

>>>Na sastanku sindikata i Uprave Ine demantiran popis radnika koji će biti proglašeni viškom

U Stožeru najavljuju kako će zbog novih, zbunjujućih izjava budućeg predsjednika uprave, uskoro sazvati sjednicu Stožera. Izjava Sandora o logističkom centru u Sisku, što pretpostavlja i osjetno veće otpuštanje radnika nego što je dosad najavljivano, dolazi u vrijeme dok Hrvatska vlada još uvijek traži model otkupa dionica od Mađara.

Fasimon bi sadašnjeg predsjednika Uprave Zoltana Aldotta trebao zamijeniti do kraja lipnja.

24. travanj 2024 06:00