Aktualno
StoryEditor

Strah od nestabilnosti u EU srušio azijske burze, a funta potonula na najnižu razinu u 30 godina

06. Srpanj 2016.

Ulagači se plaše nestabilnosti u Europskoj uniji što se odmah reflektiralo na azijske burze gdje su cijene dionica pale, drugi dan zaredom. Tečaj britanske funte prema dolaru potonuo je na novu najnižu razinu u više od 30 godina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 2,1 posto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,7 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, kao i oštar pad tečaja funte prema dolaru na novu najnižu razinu od 1985. godine jer su ponovno na površinu izbila strahovanja od posljedica izlaska Britanije iz Europske unije.

Prošloga su tjedna svjetske burze snažno porasle, nadoknadivši velik dio gubitaka nastalih neposredno nakon odluke o ‘Brexitu‘ na referendumu 23. lipnja, jer su se ulagači nadali novim poticajnim mjerama središnjih banaka.

Američki Fed vjerojatno će zbog ‘Brexita‘ i poremećaja na financijskim tržištima odustati od planiranog povećanja kamata u ovoj godini, dok bi ostale vodeće središnje banke u svijetu, kao što su britanska, japanska i kineska, mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku. No, analitičari upozoravaju da je prostor za manevar monetarnih vlasti sužen i da bi svaki novi korak mogao biti kontraproduktivan.

- Čini se da su financijska tržišta prihvatila realnije stajalište o složenosti i nesigurnosti globalne političke scene i utjecaja toga na ionako slabi gospodarski rast, poručuju analitičari ANZ banke.

Loše na tržišta utječe i pad cijena nafte jer se zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva očekuje pad potražnje za ‘crnim zlatom‘, dok je proizvodnja i dalje vrlo visoka. Nakon što je jučer potonula 5 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala daljnjih 30-ak centi, na 47,55 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio daljnjih 30-ak centi, na 46,20 dolara.

A na valutnim je tržištima britanska funta oštro pala nakon što je jučer britanska središnja banka morala ubrizgati nova sredstva kako bi podržala kreditiranje tamošnjih banaka. Jučer se u ovo doba tečaj funte kretao oko 1,3250 dolara, da bi jutros prvo zaronio ispod razine podrške od 1,30, a potom i 1,2950 dolara te skliznuo na samo 1,2798 dolara, novu najnižu razinu od 1985. godine. Zbog političke nesigurnosti u EU nakon odluke o ‘Brexitu‘, tečaj eura zaronio je jutros na 1,1050 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1130 dolara.

Pritisak na euro posljedica je i problema u talijanskom bankarskom sektoru, koji je pod snažnim pritiskom loših kredita, a to ugrožava financijske temelje trećeg po veličini gospodarstva eurozone.

- Italija je suočena s ozbiljnom krizom, a pokretač toga mogla bi biti bankarska kriza, kaže Francesco Galietti, direktor konzultantske tvrtke Policy Sonar.

I dok je prema funti i euru ojačala, američka je valuta prema japanskoj oštro pala, pa je njezin tečaj skliznuo na 100,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,15 jena. Dileri kažu da današnje velike oscilacije tečajeva nisu posljedica samo jednog uzroka nego nagomilanih negativnih čimbenika. I dok je u fokusu tržišta britanska funta, Peking je jutros iskoristio priliku i dopustio pad tečaja juana prema dolaru na najnižu razinu od 2010. godine, nastojeći na taj način povećati konkurentnost kineskih izvoznih proizvoda na inozemnim tržištima.

20. travanj 2024 11:30