Korona i biznis
18. kolovoz 2019.

Strah od recesije stropoštao cijene dionica na svjetskim burzama, a Crobexi?

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je ponajviše posljedica strahovanja ulagača da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,5 posto, na 25.886 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1 posto, na 2.888 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 7.895 bodova.

Pad tih indeksa treći tjedan zaredom ponajviše je posljedica strahovanja ulagača od recesije u američkom gospodarstvu, na što upućuju signali s tržišta obveznica.

Naime, u srijedu su, prvi put nakon 12 godina, prinosi na 2-godišnje američke državne obveznice bili veći nego na 10-godišnje obveznice, a ta tzv. inverzija krivulje prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija.

Ta inverzija krivulje prinosa pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

Tržištu ne pomaže ni oštra retorika između Washingtona i Pekinga. Peking je polovicom tjedna poručio da će uzvratiti u slučaju da SAD uvede carine na kineski uvoz i pozvao da se dvije zemlje nađu na pola puta, dok je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da trgovinski sporazum mora biti postignut ‘pod našim uvjetima‘.

Ipak, Trump je pregovore nazvao ‘produktivnima‘ i najavio njihov nastavak u rujnu.

Krajem tjedna ulagače su ohrabrilo napisi u njemačkim medijima kako je tamošnja vladajuća koalicija spremna suspendirati pravilo o uravnoteženom državnom proračunu i povećati dugove kako bi potaknula rast gospodarstva kojemu prijeti recesija.

Kineski mediji pišu, pak, da Peking planira poticajne mjere koje bi povećale raspoloživi dohodak.

Uz to, ulagači se nadaju da će i vlasti drugih najvećih svjetskih gospodarstava uvesti poticajne monetarne i fiskalne mjere kako bi podržale rast.

To je ponešto ublažilo strahovanja ulagača od recesije, koja su posljednjih tjedana ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineskog, njemačkog i nekih drugih gospodarstva, trgovinskog rata između SAD-a i Kine, neizvjesnosti u vezi brexita i geopolitičkih tenzija.

Zahvaljujući tome, u drugom dijelu prošloga tjedna svjetske su burze nadoknadile dio gubitaka od početka tjedna, no trgovalo se nesigurno.

„Vijesti o poticajima su odlične, no razina nesigurnosti na tržištima širom svijeta ostaje značajna, a njezin se kraj još ne nazire jasno”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,9 posto, na 7.117 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,1 posto na 11.562 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 5.300 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,3 posto, na 20.418 bodova.

Crobexi oslabjeli

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, a trgovalo se mirno jer nije bilo značajnijih gospodarskih vijesti koje bi mogle potaknuti šire tržište u ovo vrijeme ljetnih godišnjih odmora.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,85 posto, na 1.882 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,83 posto, na 1.095 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je oslabio turistički, za 1,6 posto, a pratio ga je industrijski, s padom od 1,1 posto. Najviše je, pak, porastao Crobextransport, za 3,95 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 21,7 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego tjedan dana ranije.

Najveći promet, 2,4 milijuna kuna, ostvaren je povlaštenom dionicom Adris grupe, pri čemu joj je cijena porasla 0,4 posto, na 467 kuna.

S prometom od oko 2 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, kojoj je cijena pala 0,6 posto, na 158 kuna.

Dionicom Liburnia Riviera Hotela ostvaren je, pak, promet od 1,8 milijuna kuna, a poskupila je 0,4 posto, na 4.660 kuna.

Uz sličan promet, cijena dionice Maistre ostala je nepromijenjena, na 300 kuna.

Znatno je, pak, pala cijena dionice Optima telekoma, za 3,8 posto, na 5,10 kuna, uz promet od 1,6 milijuna kuna.

Uz sličan promet, znatno je pala i cijena dionice Valamar Riviere, za 3,6 posto, na 37,20 kuna.

Milijunski promet zabilježen je još i dionicama AD Plastika i Petrokemije.

Pritom je cijena AD Plastika pala za 2,5 posto, na 173 kune, dok je cijena Petrokemije skočila više od 46 posto, na 30,20 kuna, pa je bila najveća prošlotjedna dobitnica.

Ta kompanija odgovorila je na upit Zagrebačke burze kako Upravi društva "nisu poznate nove okolnosti ili činjenice koje mogu utjecati na cijenu dionice".

Među najvećim se dobitnicama prošloga tjedna našla i dionica Tehnike, kojoj je, uz promet od oko pola milijuna kuna, cijena skočila 25,5 posto, na 320 kuna, nakon napisa u medijima o dokapitalizaciji te tvrtke.

U očitovanju na upit Burze Tehnika je u srijedu navela: "Tehnika je svojim objavama od 11. srpnja i 9. kolovoza obavijestila Hanfu, Zagrebačku burzu i javnost, da je došlo do promjene u glasačkim pravima slijedom promjena na strani vlasničkih pozicija imatelja dionica društva. Osim navedenog, nije došlo do bilo kakve aktivnosti ili postupka kojim bi se ulaganjem kapitala od strane trećih osoba izvršila dokapitalizacija Tehnike u značenju pojma te riječi, radi čega informaciju o ‘dokapitalizaciji‘ ne možemo potvrditi kao točnu".

Na Zagrebačkoj se burzi prošloga tjedna trgovalo s ukupno 67 dionica, pri čemu je njih 25 zabilježilo rast cijene, a 27 pad. Cijene 15 dionica stagnirale su na tjednoj razini.