Korona i biznis
10. kolovoz 2018.

Štrajk Ryanairovih pilota izazvao kaos na vrhuncu sezone ljetnih odmora u Europi

Koordinirani štrajk pilota irske zrakoplovne tvrtke Ryanair prouzročio je u petak kaos na vrhuncu sezone ljetnih odmora u Europi, uz ukinutih 400 od ukupno 2.400 letova, čime piloti u Irskoj, Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj i Nizozemskoj nastoje ishoditi bolje plaće i uvjete rada, piše Irish Times.

>>>Počeo najveći štrajk pilota u povijesti RyanAira

Štrajk će utjecati na oko 55.000 putnika, rekli su iz Ryanaira, oštro kritizirajući štrajk koji smatraju "nepotrebnim".

Piloti pak tvrde da uprava od priznavanja sindikata u prosincu prošle godine ne želi smisleno razgovarati o kolektivnom ugovoru.

Štrajk je najteže pogodio Njemačku, s 250 otkazanih letova u 10 zračnih luka.

U moćnom sindikatu Cockpit navode da su pozvali nekih 480 pilota iz Njemačke u štrajk koji je započeo jutros u 3.01 sati a završava u subotu u 2.59 sati.

„U sjedištu kompanije u Dublinu moraju razmisliti o tome kako se odnose prema radnicima", poručuje čelnik Cockpitova odjela za politiku plaća Ingolf Schumacher.

"Iz Ryanaira su poručili da nemaju ni centa viška za troškove osoblja", napomenuo je Schumacher, dodajući da se zato "situacija ne može poboljšati".

U Nizozemskoj sud je odbio zahtjev Ryanaira za izdavanjem hitnog naloga kojim se trebalo spriječiti pridruživanje tamošnjih pilota radničkoj akciji. Unatoč tome, letovi iz te zemlje neće biti otkazani, poručili su iz irske aviokompanije.

>>>Štrajk u Ryanairu pogodit će oko 100 tisuća ljudi

Oni spadaju među 2.000 letova u Europi, odnosno 85 posto rasporeda, koji će tokom 24-satnog štrajka biti izvedeni prema planu.

Koordinirani štrajk Ryanairovih pilota bez presedana je u povijesti zrakoplovstva i novi razlog za glavobolju uprave kompanije u ovom turbulentnom ljetu.

I u srpnju su piloti i kabinsko osoblje organizirali niz štrajkova, koji su prouzročili poremećaje u 600 letova iz Belgije, Irske, Italije, Portugala i Španjolske i utjecali na 100.000 putnika.

Ryanair leti u 37 zemalja i prošle je godine prevezao ukupno 130 milijuna putnika. Izbjegli su štrajk u vrijeme Božića, priznavši sindikate prvi puta u 30-godišnjoj povijesti poslovanja.

Teškoće su se pojavile u pregovorima sa sindikatima o plaćama i uvjetima rada.

Tvrtka ove godine očekuje dobit od oko 1,25 milijardi eura i hvali se nižim troškovima po putniku u odnosou na konkurenciju.

Ryanairovi piloti pak tvrde kako zarađuju puno manje od kolega u drugim zrakoplovnim kompanijama, poput Lufthanse.

>>>Niže cijene karata smanjile dobit Ryanaira za 20 posto

Sindikati žele također da uprava radnicima angažiranim na određeno vrijeme osigura ista prava kao i stalno zaposlenima.

Radnici iz drugih zemalja žale se pak da ih Ryanair zapošljava po irskim propisima, opravdavajući to argumentom da većina njih radi na irskim zrakoplovima.

Oni pak odgovaraju da to stvara veliku nesigurnost i onemogućuje im pravo na pogodnosti koje im nudi matična zemlja.

Iz Ryanaira su poručili da su spremni nastaviti razgovore s predstavnicima pilota.

Pritom je izvršni direktor Michael O‘Leary upozorio da bi mogli preseliti radna mjesta i avione na profitabilnija područja ako se previranja nastave.

>>>Ryanair odlučio priznati sindikat pilota kako bi spriječio štrajk

Kompanija je već preselila dio flote iz Dublina u Poljsku, što bi moglo rezultirati ukidanjem 300 radnih mjesta, uključujući 100 pilotskih.