18. srpanj 2018.

Štrajk u Ryanairu pogodit će oko 100 tisuća ljudi

Irska niskobudžetna aviokompanija Ryanair objavila je u srijedu da će otkazati 600 letova u Europi 25. i 26. srpnja zbog štrajka kabinskog osoblja u Španjolskoj, Portugalu i Belgiji što će pogoditi oko 100.000 ljudi kroz dva dana.

"Oko 200 letova po danu bit će otkazano prema i iz Španjolske, 50 po danu prema i iz Portugala i 50 po danu prema i iz Belgije", objavio je Ryanair.

Radi se dakle o 300 letova u danu odnosno 600 u dva dana, potvrdio je glasnogovornik kompanije.

>>> Štrajka kabinsko osoblje Ryanaira, traže veće plaće i bolje uvjete rada

Od početka srpnja, pet sindikata poziva na štrajk kabinskog osoba Ryanaira u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Italiji. U Italiji se međutim očekuje redovit promet kroz ta dva dana, objavio je glasnogovornik te aviokompanije. Kompanija kaže da je ponudila alternativne letove prije ili nakon tih datuma, ili kompletan povrat novca.

Sindikati su pozvali na štrajk tražeći prije svega da kompanija provodi zakone svake od zemalja u kojima zapošljava osoblje, te da primjenjuje iste radne uvjete za radnike izravno pod ugovorom i one koji to nisu.

"Ti štrajkovi nemaju nikakvo drugo opravdanje ni cilj osim pokvariti praznike obiteljima i donijeti korist drugim kompanijama", rekao je direktor marketinga Ryanaira Kenny Jacobs.