Aktualno
StoryEditor

Štrajka kabinsko osoblje Ryanaira, traže veće plaće i bolje uvjete rada

05. Srpanj 2018.

Kabinsko osoblje irskog diskontnog zračnog prijevoznika Ryanaira stupit će potkraj srpnja u štrajk u Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Belgiji, objavio je u četvrtak belgijski sindikat radnika CNE, potvrdivši pisanje belgijskih medija.

>>>U jeku turističke sezone najavljen štrajk u Croatia Airlinesu

Zaposlenici najvećeg europskog diskontnog zračnog prijevoznika već dulje vrijeme traže veće plaće i bolje uvjete rada, podsjeća novinska agencija dpa.

Sindikat se sastao u četvrtak u Bruxellesu nakon isteka ultimatuma Ryanairu krajem lipnja da prihvati lokalne propise kao što to čine i ostale zrakoplovne kompanije, dodali su iz CNE-a, jednog od najvećih sindikata u Belgiji.

U Italiji će kabinsko osoblje Ryanaira stupiti u jednodnevni štrajk 25. srpnja a istog će dana ali u 48-satni štrajk stupiti njihovi kolege u Španjolskoj, Italiji i Belgiji, prenio je britanski BBC.

Sindikati su najavili i moguće daljnje akcije ako irski prijevoznik ne pristane na ustupke u pogledu nekih uvjeta zapošljavanja.

>>>Croatia Airlines: Zahtjevi sindikata ‘teški’ 32 milijuna kuna, to je neprihvatljivo

U srijedu su sindikati objavili popis traženih promjena. Zahtjevi, među ostalim, uključuju uplatu plaća na bankovne račune u zemljama u kojima su zaposleni, a ne u Irskoj, matičnoj zemlji Ryanaira.

U prvoj polovini tjedna piloti zaposleni u samom Ryanairu, inače članovi njegove irske sindikalne podružnice, najavili su svoj prvi štrajk za 12. srpnja.

U priopćenju sindikati također pozivaju Europsku komisiju i vlade članica Europske unije da poduzmu mjere kako bi suzbile Ryanairovo kršenje prava radnika. Također pozivaju Europsku agenciju za sigurnost zračnog prometa i njezine pandane u zemljama članicama da budu "budnije kada je u pitanju Ryanair i da ih prisile da poštuju zakone".

>>>Usprkos nižim cijenama karata Ryanair zaključio godinu s deset posto većom dobiti

Na službenoj stranici Ryanaira u četvrtak je potvrđeno da je 3. srpnja zaprimljena obavijest o štrajku iz sindikata FORSA u ime 100-tinjak irskih pilota koji su zaprijetili jednodnevnim štrajkom 12. srpnja.

Ryanair ima preko 4.000 pilota, napominju u zračnom prijevozniku sa sjedištem u Dublinu.

20. travanj 2024 06:37