15. ožujak 2018.

Štrajkaši Dalekovoda traže podršku institucija i javnosti

Štrajkaški odbor Sindikata proizvodnje Dalekovod uputio je u četvrtak otvoreno pismo s pozivom institucijama i sudionicima javnoga života da podrže radnike Dalekovod proizvodnje d.o.o. iz Velike Gorice i Dugog Sela, koji već treći dan štrajkaju za kolektivni ugovor želeći spriječiti daljnju eroziju prava iz rada i očuvati egzistenciju od daljnjih udara.

Smanjenje plaća za 20 posto

U sindikatu drže da bi novo smanjenje plaća do 20 posto, što predlaže nova Uprava na čelu s Gordanom Kolakom, rezultiralo masovnim odlaskom radnika i ugrozilo opstanak proizvodnje Dalekovoda.

>>>99 posto radnika Dalekovod proizvodnje od jutros u štrajku

- Činjenica da Uprava nema nimalo sluha za brige radnika baca sumnju na ciljeve takve poslovne politike. Netko tko želi nastaviti i razvijati djelatnost društva ne bi ovako poticao odlaske najboljih iskusnih radnika za male novce, smatraju u sindikatu.

Ističu i da je odaziv na štrajk među radnicima u pogonima čak 99 posto.

Za Kolaka pak kažu da "glumi frajera odbijajući pregovore s legitimnim predstavnicima radnika". Prozivaju ga da radi o glavi radnicima, da je u tvrtku prije nekoliko mjeseci došao na temelju političkog zaleđa te da ga vlasnik, a to je dijelom i država, plaća prevelikim novcem za pokazane rezultate.

Dalekovod proizvodnja dio je Dalekovod grupe, te svoju metaloprerađivačku djelatnost obavlja u Velikoj Gorici i Dugom Selu, u prostorima iznajmljenim od matice, Dalekovoda d.d.

>>>Uprava Dalekovoda: Zahtjevi sindikata nerealni i dugoročno neodrživi

U poslovnom odnosu matice i kćeri, matica je naručitelj poslova, najmodavac, vršitelj usluge prijevoza i svih drugih usluga neophodnih za svakodnevno funkcioniranje društva. Dalekovod proizvodnja ima samo radnike i loše poslovne rezultate proizašle iz, kako kažu u sindikatu, maćehinskog odnosa matice koja bilježi značajnu dobit u poslovanju.

U nadi da će njegov apel naići na razumijevanje, Štrajkaški odbor poziva institucije i sudionike javnoga života da podrže legitimnu i zakonitu borbu sindikata i radnika protiv "stručnjaka za domovinsku sigurnost koji će, skupa sa sličnima, iz Hrvatske uskoro istjerati i preostale radnike".