Aktualno
StoryEditor

Strancima na bankomatu 670 kuna za 100 eura

01. Srpanj 2018.

Strani turisti su, blago rečeno, iznenađeni što na bankomatima u Hrvatskoj za 100 eura mogu dobiti 670 ili 690 kuna! Toliko su, naime, platili stranci koji su se javili Lideru u šoku zbog tako niskog tečaja. No bankari nam objašnjavaju da je riječ o samo jednoj opciji koju strani državljani mogu, ali i ne moraju iskoristiti prilikom podizanja gotovine u Hrvatskoj. Riječ je o opciji DCC (Dynamic Currency Exchange), usluzi VISA-e i Mastercarda koja je dostupna na bankomatima gotovo svih banaka.

>>>Tečaj dolara ispod najviših razina u 11 mjeseci, euro skliznuo na 1,15 dolara

Pojednostavljeno, stranci putem te opcije podižu kune prema garantiranom tečaju, koji je mnogo manji od tržišnog, imaju sigurnost utoliko što se zna točan tečaj. Može se i ne koristiti tom opcijom, ali kada im banka ispostavi račun vrijedit će tečaj koji će biti aktualan prilikom izdavanja tog računa. U slučaju nekih drugih valuta, poput dolara, franka, juana ili jena, rizik je veći jer su tečajne oscilacije mnogo veće nego kod eura.

Naime, kako uvijek govori guverner Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka uvijek će ‘paziti‘ koja je visina tečaja kune i eura i svojim će akcijama sprječavati jačanje ili slabljenje kune. Inače, trenutačni srednji tečaj kune i eura iznosi 7,37, a početkom godine bio je 7,51.

25. travanj 2024 14:54