Aktualno
StoryEditor

Stranger Things: Netflixova serija marketinški je fenomen ovoga ljeta

09. Rujan 2016.

Prošlog je tjedna i službeno objavljeno da će sljedeće godine gledatelji diljem svijeta moći uživati u drugoj sezoni nostalgične znanstveno-fantastične serije ‘Stranger Things’, koja je, gotovo bez iznimke, oduševila svjetsku publiku i kritiku. Premda trailer za novu sezonu ne otkriva bogzna što od radnje, publika ne sumnja da će braća Duffer, autori serije, opravdati njezino povjerenje. I zaista, ono što su 32-godišnji blizanci uspjeli napraviti vrijedno je svake pohvale i uvrštava se među najveće uspjehe moderne televizijske produkcije. Jasno, sadržaj serije nije po svačijem ukusu, postoje i oni koji misle da se oko nje digla prevelika pompa, ali se svi slažu da su braća, zajedno s Netflixom, pogodila ‘u sridu’. Činjenica da su osmislila radnju čvrste strukture, ali predvidljiva kraja nije ih pretjerano zamarala. Karte su stavila na dopadljive likove i cjelokupnu atmosferu koja će, nadala su se, prikovati gledatelje uz ekran. Ta im se odluka pokazala uspješnom jer je to dalo poseban šarm cjelokupnoj seriji i učinila je, malo je reći, adiktivnom. S obzirom na taj uspjeh serije u sezoni kiselih krastavaca, prije ljeta, i to s iznimno slabom promocijom za holivudske pojmove, od nje bi marketingaši mogli štošta naučiti.

Dobar tajming Kako navodi Creative Review, čak se i to neobično vrijeme lansiranja serije pokazalo dobrom odlukom. Naime, obično produkcijske kuće nove naslove izbacuju na jesen, a ljeto je obično rezervirano za reprize (TV kuće), sportske događaje i reality televiziju. Razlog je više nego jasan; gledatelji su u to vrijeme na odmoru i rijetko prate TV program. No to je, pokazalo se, zastarjela ideja i pogotovo za servise poput Netflixa, koji odjednom ‘puštaju’ čitavu sezonu i posluju prema principu ‘gledajte koliko hoćete i kad hoćete’. Ekipa koja stoji iza Netflixa vjerojatno je uzela u obzir činjenicu da je ‘Stranger Things’ serija relativno laganog (unatoč ideji o nestanku malenog dječaka) i dopadljivog sadržaja koji će gledatelji htjeti konzumirati u ljetnim mjesecima, a i to što mediji u sezoni kiselih krastavaca zaista nemaju o čemu pisati pa im je uspjeh serije sjajno legao za punjenje redaka na portalima ili u časopisima. Pritom nisu oskudijevali s materijalom. Naime, redatelji i autori serije, braća Duffer uspjeli su toliko vješto oživjeti duh osamdesetih (premda su većinu mladosti proveli u devedesetima) i cjelokupno znanje o toj dekadi prenijeti u seriju da je to motiviralo fanove, a i izdavače odnosno urednike da se i oni na svoj način prisjete kultnih godina i/ili odaju priznanje autorima što su toliko pazili na detalje. Ta posvećenost detaljima jedna je od ključnih stvari koja izdvaja ‘Stranger Things’ od konkurencije na prilično zasićenom tržištu TV produkcije. U seriji su jako vidljive reference na život, a i industriju zabave osamdesetih.

Bogate referencije Filmovi poput ‘E.T.-ja’, ‘Bliskih susreta treće vrste’ ili uradaka Stephena Kinga, što literarnih što ekraniziranih, samo su dio referenci koje su fanovi prepoznali u seriji. Osim toga autori su pazili i posvetili pozornost brendovima koji su u to doba bili popularni u prosječnim američkim, a i svjetskim domaćinstvima tako da u seriji nije nedostajalo krupnih kadrova žvakaćih guma Bazooka, limenki Coca-Cole, sada već zastarjele računalne tehnologije i igara poput Dungeons&Dragons. Ono što se fanovima posebno dopalo jest što se braća nisu pretvarala da su novi Steven Spielberg ili Ridley Scott, već su svojim uratkom pokazali koliko poštuju kreaciju toga doba, napravili punokrvni hommage tadašnjem stvaralaštvu. U jednom intervju objavljenom u Daily Beastu, braća Duffer izjavila su da im je prvotna ideja bila da specijalne efekte u filmu produciraju na potpuno isti način kao što se to činilo osamdesetih. Iako se pokazalo da je to vremenski, a i financijski neisplativo činjenica da su pokušala rekonstruirati i tadašnji način snimanja govori o posvećenosti projektu. Osim spomenutih detalja, fanove je oduševio dizajn naslova filma. Font kojima je ispisan naslov ‘Stranger Things’, ITC Benguiat korišten je u filmskim klasicima poput ‘Star Treka’, a dizajn neodoljivo podsjeća na radove talentiranog Richarda Greenberga, koji u svom portfelju ima filmove poput ‘Aliena’ i ‘Supermana’.

Angažman fanova ‘Stranger Things’ je, piše Creative Review, publiku uspio torpedirati u osamdesete, a mediji 21. stoljeća omogućili su joj da izrazi svoju ljubav prema seriji, njezinoj atmosferi i, naravno, likovima. Serija se može pohvaliti time što je toliko popularnost stekla zahvaljujući marketingu od usta do usta; gledalo je se najviše na preporuku, usmenu ili preko društvenih mreža. Oni pravi zaljubljenici, geekovi, dali su si truda i pokrenuli fan-stranice, jednostavne igrice koje odražavaju duh 80-ih, portretirali glavne junake, posebno Eleven i dijelili svoje uratke na društvenim mrežama i blogovima, pa čak i krenuli u organizaciju ‘zemaljskih’ okupljanja fanova. Prema pisanju CR-a, mediji, fanovi i glumačka postava koja je na svojim stranicama dijelila videouratke o zbivanjima iza scene, surađivali su na nevjerojatno usklađen način, zajedno stvorili hype zbog čega Netflix jednostavno nije mogao ni pomisliti da ne lansira drugu sezonu. Za to su, opet, zaslužna geekovska braća koja su odlučila (uz radnju i nostalgični moment) osmisliti likove koji su svima dopadljivi (osi  čudovišta), ali i prepoznatljivi (Eleven, čudovište). Kako su navela u spomenutom intervjuu, prilikom osmišljavanja likova vodila su računa o tome da budu prepoznatljivi, da imaju jedinstvene, a i jednostavne fizičke karakteristike koje su pamtljive i koje bi i ispodprosječni crtač mogao naškrabati. Želja im je bila da pokrenu fan-art, odnosno da fanovi crtaju i dijele likove ili kadrove iz serije, baš kao što su to nekoć radili fanovi ‘E.T.-ja’ ili ‘Aliena’. Braća Duffer su, dakle, ne samo televizijski već i marketinški svijet uspjela naučiti da je moguće plasirati proizvod koji će publika obožavati pa čak i na saturiranom tržištu kakvo je ono industrije zabave. Tajna njihova uspjeha je u tome što su tržištu ponudila nešto iza čega zaista stoje, nešto što bi sama konzumirala, nešto čemu su posvetila vrijeme i ljubav. U stvaranju ‘Stranger Thingsa’ braća su pazila su na svaki detalj, nisu se trudila sakriti otkud im inspiracija (zbog čega nisu ispala pretenciozna već ponizna) i iznimno su poštovala svoju publiku koja im je vratila jednakom mjerom, opraštajući čak i propuste ili predvidivost u radnji. Kad bi takvi bili svi brendovi, gdje bi im bio kraj.

19. travanj 2024 12:35