Aktualno
StoryEditor

Strani investitor uložio milijune eura u đurđevačku tvornicu parketa, proizvodnja ‘buja‘

15. Siječanj 2018.

Najmodernija tvornica parketa u Europi izgrađena je u Đurđevcu. Završena je prva faza izgradnje, a u planu je i druga faza, izvijestio je portal Dnevnik.hr. Radi se o tvornici u koju su strani investitori uložili milijune i zaposlili lokalno stanovništvo, a parket izvoze diljem svijeta.

- Uložili smo oko 13 milijuna eura u infrastrukturu. Najviše u strojeve, ali i u rekonstrukciju postojećih zgrada, skladište, rekao je Christian Koch, izvršni direktor Bauwerk Boen grupe.

Prvotno je tvornica imala stotinjak zaposlenih, a u samo godinu dana taj broj povećao se na 250. Zanimljivo je da žene čine čak polovinu zaposlenih u ovoj tvornici.

>>> ‘Ambiciozna’ Spačva nabavila u Europi jedinstven stroj za obradu furnirskih trupaca

Gradonačelnik Đurđevca, Hrvoje Janči, izrazio je zadovoljstvo izgradnjom tvornice, istaknuvši da je s investitorima brzo riješio komunalna pitanja te im izgradio pristupne ceste za transport trupaca.

- Da bi došli vanjski investitori, potrebno je prilagoditi naše pravilnike koji su većinom zastarjeli i omogućiti im da oni dođu i da iskoriste ono što mi imamo, kad mi sami to ne znamo, rekao je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

U planu im je i proširiti tvornicu te zaposliti još radnika, ali to ovisi, kako su rekli, i o Hrvatskim šumama koje su zadužene za provođenje kvote za sirovo drvo.

- Sad iščekujemo, nadamo se, pozitivnu odluku o kvotama za trupce hrasta od Hrvatskih šuma za ovu godinu i to će uvelike ovisiti o našim daljnjim potezima, rekao je Igor Benaković, generalni direktor za Hrvatsku.

24. travanj 2024 19:00