Aktualno
StoryEditor

Strani investitori očekuju da proceduru mogu riješiti na lokalnom i regionalnom nivou

03. Ožujak 2017.

Strani investitori očekuju brže izdavanje lokacijskih, građevinskih i svih drugih dozvola, riješene imovinsko-pravne odnose i mogućnost da sve što koči njihovu investiciju riješe na lokalnom i regionalnoj razini, najbolje na jednom mjestu. Govorila je o tome Sonja Holocher – Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, na prvom današnjem okruglom stolu na konferenciji Gospodarstvu u fokusu – županije nositelji regionalnog razvoja, koju su u Zagrebu organizirali Hrvatska zajednica županija i Lider.

>>>Pauk: Treba nam fiskalna i funkcionalna decentralizacija

Na okruglom stolu nazvanom ‘Što županije nude, a što investitori očekuju‘ župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić iznio je podatak kako je njegova županija direktno financijski pomogla stranom investitoru iz automobilske industrije u Općini Pisarovina, koji je zbog previsoke cijene priključka za električnu energiju planirao otići u Mađarsku. Istaknuo je i projekt 123 milijuna kuna vrijedne biciklističke staze od slovenske granice do Ivanić Grada i rekao kako županija radi na osiguranju turističke infrastrukure koja bi trebala potaknuti druge investicije, posebno one u povećanje smještajnih kapaciteta.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar govorio je o važnosti prometne infrastrukture u privlačenju investicija i rekao kako njegova županija izrađuje Master plan urbane mobilnosti koji bi trebao detektirati probleme i ponuditi rješenja integriranog prometnog sustava.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk govorio je nizu uspješnih primjera ulaganja u turizam, ali i iznio jedan kada zbog protivljenja centralne države i dijela lokalne javnosti nisu uspjeli zadržati austrijsko-francuski konzorcij zainteresiran za ulaganje u golf resort, na području koje nije bilo za to predviđeno, ali je županija bila voljna zbog njega prenamijeniti prostorni plan.

>>>Gospodarstvo u fokusu

21. travanj 2024 07:49