Aktualno
StoryEditor

Stranke svake četiri godine zaposle 20 tisuća uhljeba

11. Prosinac 2016.

Na adresu saborskog Odbora za veterane prošlog je tjedna stigao audiozapis koji sugerira da su u HEP-u pokušali namjestiti posao nećaku predsjednika uprave Perice Jukića. U HEP-u pak osporavaju navode o nepotizmu i tvrde da osoba za koju se namještao natječaj nije u rodu s Jukićem.

Kako bilo, dojava je rezultirala ‘neredom‘ u Saboru i pokrenula akciju Uskoka, ali i širu javnu raspravu o zapošljavanju u javnim i državnim tvrtkama.

Da je zapošljavanje preko veze na državnim jaslama dobro uhodana praksa - upozoravali su i u sindikatu HEP-a, no zbog toga nikome nije pala vlas s glave, piše HRT.

- To zna cijela javnost, svako malo se govore čak i imena zaposlenih. No, što mi možemo? Prije smo vikali na svako pojedinačno ime, danas ih se zapošljavaju desetine istovremeno. I šta ćemo mi sad, kad mi znamo, a državne institucije neće reagirati - izjavio je Denis Geto, predsjednik Strukovnog sindikata radnika HEP-a Tehnos za javnu televiziju.

O razmjerima nepotizma po babi i stričevima u javnim poduzećima, ministarstvima i agencijama, svjedoči i istraživanje koje je provela Maruška Vizek sa zagrebačkog Ekonomskog instituta čiji rezultati imaju potencijal za izazivanje gnjeva, šoka ili nevjerice. Vizek naime tvrdi da političke stranke tijekom četverogodišnjeg političkog ciklusa uspijevaju na ovaj ili onaj način zaposliti minimalno 20 tisuća ljudi u javnim poduzećima.

Sposobnost za državne jasle najčešće nije bitna. Samo podobnost. Gubitaka za uhljebe i moćnike na kraju nema, jer sve će to platiti  - porezni obveznici, rezimira HRT.

25. travanj 2024 18:21