Aktualno
StoryEditor

Strategija razvoja gastronomije: Ministarstvo gospodarstva ‘uletjelo‘ u turizam

10. Kolovoz 2019.

‘Hrvatska – nova gastronomska ikona Europe‘. Tako se zove nova strategija razvoja gastronomije, gourmeta i gastronomskog turizma, s Akcijskim planom 2019. – 2022., koju je izradila javnosti nepoznata agencija WYG savjetovanje u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose i Institutom za turizam.

Neobično je da je naručitelj strategije koja sadrži nekoliko tisuća stranica i na kojoj se navodno radilo tri godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (Mingo) na čelu s ministrom Darkom Horvatom, a ne resorno Ministarstvo turizma, koje bi trebalo biti nositelj provedbe Akcijskog plana.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osnovni cilj je povezivanje prehrambeno-prerađivačkog sektora sa sektorom turizma, kako bi Hrvatska postala prepoznatljiva gastronomska destinacija te ušla u 20 vodećih turističkih destinacija u svijetu.

Ministarstvo gospodarstva zapravo je ispalo medijator između turističkog i poljoprivrednog sektora, u još jednoj priči o spajanju zelene i plave Hrvatske, o čemu se priča već nekoliko desetljeća. U brošuri, skraćenoj verziji strategije, piše da je ugostiteljstvo u Hrvatskoj djelatnost koja se razvija brže od gospodarstva u cjelini, s rastućim brojem objekata i zaposlenih, kao i rastom prihoda i dobiti u razdoblju od 2016. do 2018. godine.

16. travanj 2024 08:05