Aktualno
StoryEditor

Strava u zdravstvu: Deset najskupljih liječničkih pogrešaka u Hrvatskoj

17. Kolovoz 2019.

Čitam u Telegramu.hr dvije stravične medicinske priče. Pacijentu Opće bolnice u Puli dijagnosticiran je rak i odstranjen mu je jednjak, a na kraju je ispalo da uopće nije bio bolestan. Traži naknadu od 150.000 kuna, bolnica priznaje 80.000. Na zagrebačkom Rebru pak ženu su posve pogrešno proglasili psihotičnom i uništavali je lijekovima, i to u vrijeme brakorazvodne parnice s jednim uglednim zagrebačkim liječnikom.

Presuđeno joj je 250.000 kuna. Iz arhiva smo izvukli deset najvećih odštetnih presuda zbog liječničkih pogrešaka. Možda nam je koja i promakla, jer nitko ne vodi tu tužnu zdravstvenu evidenciju.

Najveće odštete

1. 5,6 milijuna kuna Pacijentici koja je uoči rutinske operacije u KBC-u Rijeka zbog pogrešnog uvođenja u anesteziju ostala potpuno nepokretna.

2. 2 milijuna kuna (nepravomoćno) Miroslavu Maškarinu, koji je u rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka završio je s amputiranom lijevom potkoljenicom. Postupak protiv liječnika otišao je u zastaru.

3. 3,7 milijuna kuna Obitelji dječaka koji je u KB Merkur rođen s teškim oštećenjima zbog gušenja i ostao nepokretan s tetraparetskim oblikom cerebralne paralize, bez verbalnog i emocionalnoga kontakta. Porođaj je bez ugovora s bolnicom obavio privatni liječnik.

4. 3 milijuna kuna Obitelji i roditeljima preminule rodilje i njezina nerođenog djeteta koji su bili pacijenti KBC-a Split i županijskog Doma zdravlja. Liječnik je kažnjen s 18 mjeseci zatvora – uvjetno na pet godina.

5. 1,8 milijuna kuna Odšteta za smrt pacijentice iz Kutjeva preminule nakon operacije krajnika zbog nemara liječnika Hitne pomoći u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije.

6. 1,4 milijuna kuna Obitelji pacijentice pakračke bolnice koja je nakon odstranjivanja žučnog mjehura umrla od curenja žuči u utrobu, što tijekom obrade pakrački liječnici nisu ni pokušali utvrditi.

7. 1,2 milijuna kuna + 4200 kuna na mjesec Zagrebačka Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj zbog smrti rodilje isplatila je obitelji odštetu, a troje djece preminule rodilje dobilo je pravo na mjesečnu naknadu od 1400 kuna po djetetu.

8. 900.000 kuna U Kliničkoj bolnici Dubrava pacijentu je liječničkom pogreškom amputirana potkoljenica.

9. 440.000 kuna (nepravomoćno) Paru iz Osijeka zbog pogrešnih postupaka u vođenju trudnoće u Petrovoj u Zagrebu, što je uzrokovalo prijevremeni porođaj i smrt djeteta.

10. 250.000 kuna Bratu pacijenta koji se liječio u Vrapču, gdje je umro nemarom liječnika.

27. travanj 2024 01:02