Aktualno
StoryEditor

Strojna berba spašava hrvatsku proizvodnju duhana

05. Svibanj 2018.

Prije više od pola stoljeća, točnije u kolovozu 1977. godine, na prvoj hrvatskoj plantaži  duhana od 300 ha Đolta u Podravini, u vlasništvu ondašnjeg virovitičkog Poduzeća za proizvodnju i obradu duhana Viržinija, obavljene su prve strojne berbe duhana tada najsuvremenijim kombajnima uvezenim iz Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, nakon nekoliko godina vratilo se ručnoj berbi duhana, jer je trebalo zaposliti višak sezonske radne snage, a plantaža je svake godine zapošljavala oko 300 sezonaca.

Ni ondašnja tehnologija uzgoja duhana nije u potpunosti odgovarala njegovoj automatiziranoj berbi zbog ravnog tla, razmaka među redovima, ujednačena raspored listova na stabljici duhana i ujednačene zrioba za berbe po insercijama, pa su se donja branja i dalje obavljala ručno. U tadašnjem privatnom sektoru od 4.207 ha više od 2.500 proizvođača duhan je bralo isključivo ručno na ondašnjem sirovinskom području virovitičke Viržinije, jer se nije ni razmišljalo da društveni kombajni privatnicima beru duhan.

>>>Hrvatski duhani: Raste vrijednost proizvodnje, zajamčen otkup u sklopu BAT-a

Ukupne proizvodne površine pod duhanom u Podravini i Slavoniji bile su i iznad 10.000 ha, a ukupni broj proizvođača duhana bio je i do 7.000. Nakon toga prošla je 51 godina i sada hrvatski duhanski farmeri, koji su u međuvremenu ovladali suvremenom tehnologijom u proizvodnji duhana žele na svojim poljima uvesti strojnu berbu duhana, jer je to jedini način za opstanak njihove proizvodnje na ukupno 3.866 ha s obzirom da radne snage za berbe duhana u Podravini i Slavoniji više nema, a i ukupni broj duhanskih farmera pao je danas na njih samo 711.  Njihovi predstavnici iz Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krpan list stoga su se proljetos zaputili u Italiju gdje su posjetili  tvornicu poljoprivrednih strojeva Spapperi u Cita di Castello, specijaliziranu za proizvodnju strojeva i opreme za duhanske farmere.

Cilj je bio upoznati se sa suvremenom opremom u proizvodnji duhana, a koju osim talijanskih duhanskih farmera koriste farmeri u zemljama sa suvremenom proizvodnjom duhana kao u SAD -u. Posebno ih je zanimala strojna berba duhana, odnosno kombajni za berbu duhana u dvorednoj izvedbi.

>>>BAT: Novi direktor Adria regije najavio nova radna mjesta, udio izvoza od preko 90 posto

- S obzirom na sve veće poteškoće u pronalaženju radne snage, proizvođači duhana u Hrvatskoj primorani su potražiti alternativu, kroz strojnu berbu, koju prakticiraju sve razvijene duhanske zemlje. U dogovoru s vlasnikom tvrtke Spapperi, odlučili smo se za kupnju jednog stroja za berbu duhana, koji bi bio isporučen u lipnju u Hrvatsku. Kombajn za berbu duhana vrijedan više od 100.000 eura  kupio bi jedan naš član koji želi ostati anoniman. To bi bio naš pilot program strojne berbe  duhana koji bi bio stručno praćen tijekom ove godine na njegovom OPG-u. Tako će prvi puta u 60 godina proizvodnje duhana u privatnom sektoru u Hrvatskoj berbe duhana biti obavljene strojno - objašnjava Željko Aragović, čelni čovjek Krupnog lista.

Međutim, kako su duhanski farmeri očekivali da će dobiti financijsku potporu iz EU programa za poljoprivredu, to se nije dogodilo zbog  vremenskog tjesnaca apliciranja za ta sredstva pa su u dogvoru sa spomenutim talijanskim proizvođačem kombajna za berbu duhana dogovorili kupnju rabljenog dvorednog kombajna, čija će cijena biti, ovisno o opremi, u rasponu od 50.000 do 70.000 eura s tim da će proizvođač prije isporuke obaviti generalni remont.

>>>BAT pod istragom za podmićivanje političara u istočnoj Africi

Tim kombajnom podmirile bi se strojna berba duhana na proizvodnim površinama od oko 50 hektara. Sada će proizvođači  svoje proizvodne površine pod duhanom morati u potpunosti prilagoditi za suvremenu strojnu berbu.

U Krupnom listu očekuju da će u Hrvatskoj, za koju godinu, više od 70 posto proizvodnje duhana biti strojna berba. To će uvelike olakšati organizaciju proizvodnje duhanskim farmerima i uz otvaranja tržišta sirovim duhanom, uz  veće cijene, stvoriti uvjete za opstanak i značajniji rast hrvatske primarne proizvodnje duhana, jer  najavom dolaska kombajna za berbu duhana u Hrvatskoj ponovo je oživjelo zanimanje za tom proizvodnjom.

Autor: Milan Bešir

02. svibanj 2024 05:43