29. kolovoz 2018.

Štromar: Garantiram da će subvenciju kredita dobiti svi koji se prijave

U ponedjeljak 3. rujna kreće natječaj za subvencioniranje stambenih kredita za mlađe od 45 godina, najavio je ministar graditeljstva Predrag Štromar u konferenciji za medije održanoj u srijedu u prostorijama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Zahtjev za subvencioniranje mogu podnijeti kreditno sposobni građani mlađi od 45 godina koji ne posjeduju stan ili kuću.

>>>Veliki intervju s Predragom Štromarom: Vlada sigurno neće izravno financijski pomoći Agrokoru

Subvencioniranje se odabrava do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti i kretat će se od 30 posto za najrazvijenije dijelove Hrvatske, do 51 posto za najnerazvijenije, poručio je Štromar.

- Ovo će biti prvi od triju natječaja koji će se održavati u sljedeće tri godine. Subvencije su produžene sa četiri na pet godina, a sam natječaj trajat će dva tjedna. Sredstva su osigurana u proračunu ministarstva i garantiram da će svi koji se prijave u ta dva tjedna i predaju svu dokumentaciju na kraju i dobiti subvenciju – kazao je ministar Štromar i dodao da i dalje ostaje pravilo da se subvencioniranje produžuje za dvije godine za svako rođeno dijete.

>>>Štromar: Treba smanjiti troškove poslodavcima da mogu dati veću plaću radnicima

Na pitanje koliko je novca točno osigurano, nije htio iznijeti konkretne brojke, ali je je ponovio kako će novca biti dovoljno za sve koji se pravilno prijave. Kao odgovor na pitanje da li je ta mjera utjecala na ‘divljanje‘ tržišta nekretnina, ministar je ponudio tumačenje da je rast cijena nekretnina nešto normalno za zemlju u kojoj raste BDP i plaće.