Aktualno
StoryEditor

Štromar: Očekuje se 2100 zahtjeva za stambene kredite

13. Rujan 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=zj5_E3K_fWA

Građani još imaju vremena podnijeti zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita – poručio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na radnom doručku organiziranom u povodu sto dana njegovog ministrovanja.

>>>Štromar: HNS je u ovu Vladu donio stabilnost

Do sada je njih 1477 podnijelo zahtjev, očekivalo se da će biti 1300 zahtjeva, no ministar vjeruje da će biti odobreno oko 1900 zahtjeva. Do sada je odobreno 130 kredita, a za njih 40 zatražena je dodatna dokumentacija.

- Nećemo zatvarati natječaj dok ne zaprimimo 2100 zahtjeva. Imamo dovoljno novca za subvencije, a sve one zahtjeve u kojima fali dokumentacija nismo odbacili nego poručujemo građanima da ih dopune. Očekujem da ćemo za otprilike dva tjedna zatvoriti natječaj, što znači da svi imaju dovoljno vremena da srede dokumentaciju. Riječ je o vrlo kvalitetnoj demografskoj mjeri – poručio je ministar.

>>>Veliki intervju s Predragom Štromarom: Vlada sigurno neće izravno financijski pomoći Agrokoru

Pohvalio se i energetskom obnovom odgojno-obrazovnih zgrada za koje je već odobreno 2,3 milijarde kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a uskoro se očekuje i natječaj za dodjelu 380 milijuna kuna za energetsku obnovu i drugih javnih zgrada. Ministar je napomenuo da pregovaraju s Europskom komisijom o sufinanciranju stambenih objekata fizičkih osoba u vrijednosti do 200 milijuna kuna izrazivši nadu da bi do kraja godine Bruxelles mogao odobriti taj projekat, tako da bi na proljeće slijedeće godine mogli početi radovi i na stambenim objektima.

Nastavlja se i projekat objedinjavanja katastra i zemljišnih knjiga, kao i na digitalizaciji izdavanja svih vrsta dozvola te očekuje da bi na proljeće trebali napraviti značajan iskorak u digitalizaciji.

16. travanj 2024 08:56