Aktualno
StoryEditor

Štromar: Subvencija za stambene kredite trajat će pet umjesto dosadašnjih četiri godine

20. Travanj 2018.

Razdoblje u kojem će se subvencionirati stambeni krediti povećava se s četiri na pet godina i stvara se osam skupina gradova i općina o kojima će ovisiti iznos subvencije od minimalnih 30 posto do maksimalnih 51 posto, stoji u novom nacrtu prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Prijedlog zakona predstavio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na konferenciji za medije održanoj u petak u Zagrebu.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izradilo je nacrt prijedloga zakona koji će biti upućen na javno savjetovanje. Štromar je izjavio da očekuje da će zakon proći saborsku proceduru prije ljetnog raspusta te da prvi natječaj za dobivanje subvencioniranog kredita prema novom zakonu očekuje u rujnu ove godine.

>>>DZS: Porasle cijene stambenih kvadrata za 3,8 posto na godišnjoj razini

- Analizom zaprimljenih i odobrenih zahtjeva utvrđeno je da je više od 66 posto zahtjeva realizirano u najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave, stoga je potrebna ravnomjernija raspodjela subvencija kredita ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine. Subvencije će biti veće u niže razvijenim mjestima, pa će tako građani koji će htjeti graditi u Gvozdu, Brinju ili Novom Lapcu dobiti subvenciju od 51 posto, dok će potpora za gradnju ili kupnju stana u Zagrebu iznositi 30 posto, izjavio je ministar Štromar.

Nacrt prijedloga zakona utvrđuje novi rok do 31. prosinca 2020. godine u kojem Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavljuje javne pozive za svaku kalendarsku godinu. Štromar je pojasnio da će natječaji za subvencionirane krediti ići jednom godišnje otprilike u isto vrijeme, odnosno sveukupno tri puta do 2020.

Stope subvencioniranih stambenih kredita iznosile su do sada između 3,04 posto i 3,75 posto, Štromar je izjavio da očekuje da taj iznos neće rasti.

>>>Novi krediti s povoljnim kamatnim stopama za poljoprivrednike i mljekare

Novim bi se zakonom uredilo subvencioniranje kredita na način da se u razdoblju od pet godina subvencionira dio mjesečnih obroka ili anuiteta ovisno o stupnju razvijenosti. Definira se osam skupina u kojoj se nalazi grad ili općina prema indeksu razvijenosti, a subvencije bi se kretale od 30 do 51 posto.

Uređuje se dodatno subencioniranje kredita za dvije godine u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja, odnosno za svako živorođeno ili usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

- Ovaj zakon ima i demografsku mjeru jer se dodatno produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine za svako novo dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

>>>Vrdoljak: Optužnica je lažna, Perharića sam pozivao na odgovornost

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura čiji rok ne smije biti kraći od 15 godina. Štromar je pojasnio da podnositelj zahtjeva može biti vlasnik nekretnine u trenutku prijave, ali da istu mora prodati u roku 2 godine ako zahtjev za subvencioniranje kredita bude odobren.

Do sada je provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita prema objavljenom javnom pozivu realizirano i odobreno 2.321 zahtjeva, za što je Republika Hrvatska putem subvencija osigurala za 2017. godinu 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu 42 milijuna kuna, s projekcijom za 2019. i 2020. godinu od 35 milijuna kuna. Također, 41 zahtjev je odbijen, a njih 37 odustalo je od podnesenog zahtjeva.

26. travanj 2024 22:06