22. prosinac 2017.

Štromar: Subvencionirani krediti osigurali povoljnije stanove za više od 2330 obitelji

https://www.youtube.com/watch?v=UePUJy4_45Y

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u petak kako je putem projekta subvencioniranja stambenih kredita povoljnije do stana došlo više od 2330 obitelji, a taj i projekt energetske obnove zgrada označio je najvažnijim ovogodišnjim projektima tog ministarstva.

Štromar je na predbožićnom druženju s novinarima kazao kako je projekt subvencioniranja stambenih kredita u početku skeptično prihvaćen, no kako je jako dobro prošao te je mnogo obitelji dobilo svoje stanove i počelo graditi kuće.

>>>Štromar: Očekuje se 2100 zahtjeva za stambene kredite

Smatra da je to možda dobar projekt i za budućnost s obzirom da je na neki način utjecao na tržište, na građevinsku industriju, a u konačnici i pomogao građanima. Kako je naveo, vrijednost kupoprodaje nekretnina i izgradnje novih kuća iznosila je približno 1,5 milijardi kuna.

Na pitanje novinara hoće li i iduće godine biti tog projekta, Štromar je kazao da je proračun za 2018. već donesen, u njemu za njega nisu osigurana sredstva, ali to ne znači da neće tijekom godine.

Drugi projekt koji u ministarstvu kontinuirano provode, a trenutno je u ‘jednom većem zamahu‘, jest energetska učinkovitost zgrada i smanjenje potrošnje energije.

>>>Štromar odbacio kritike na račun APN-a: Oni rade, obrađeno je svih 2339 zahtjeva

Postoji velik interes za trenutni natječaj za zgrade u javnom sektoru, a od 15. siječnja su moguće i prijave, podsjetio je Štromar.

Kako je naglasio, trenutno za taj projekt imaju osigurano 380 milijuna kuna sredstava iz Europske unije, a za općine, gradove i županije postoje i posebna sredstva u fondu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Štromar procjenjuje da će vrijednost zahtjeva uvelike nadmašiti 380 milijuna kuna, a sve zainteresirane pozvao je da se prijave. Nakon što se utvrde svi zahtjevi, evenutalno će se moći alocirati sredstva iz nekih drugih proračuna, napominje.

Prijedlog nagodbe za Agrokor još će se mijenjati

Upitan zašto je Hrvatska narodna stranka (HNS) protiv nacrta nagodbe koji je predložila izvanredna uprava Agrokora, Štromar je rekao kako Agrokor ide u svojem smjeru, kako je ovo tek prvi prijedlog nagodbe, kako je on na vrijeme predložen te ima još dosta mjeseci za usklađenje svega.

- HNS želi da naši domaći dobavljači i industrija budu u ravnopravnom ili boljem položaju prema drugima te da se osiguraju ona radna mjesta koja bi se potencijalno mogla ugasiti. Naša je želja da gospodarstvo bude stabilno i nakon što se potpiše nagodba, kazao je Štromar, koji je i zamjenik predsjednik HNS-a.

>>>Ivan Vrdoljak izabran za predsjednika HNS-a

Na pitanje je li o svemu razgovarao s partnerima u Vladi, odgovorio je da "razgovaraju i razgovarat će u Vladi, a ne preko medija". Također, ustvrdio je da je ‘lex Agrokor‘ u početnom smislu izvršio svoju samu srž, u smislu ostanka radnih mjesta, a nije došlo ni do urušavanja hrvatske ekonomije.

Situacija je stabilna, treba pričekati završetak nagodbe, a prijedlog nagodbe će se još "dosta mijenjati", smatra Štromar.